неделя, 16 март 2008 г.

България e изнесла 20 тона човешки тъкани


Евродепутат ни обвинява в незаконна търговия с органи

В България се експлантират нелегално органи срещу заплащане. Страната ни е сред най-големите "износители на органи" в Европа. Това твърди германският евродепутат Петер Лийзе в интервю за Дойче Веле. Той се позовава на доклади на неправителствени организации и на Съвета на Европа. Лийзе заявява, че е объркан от факта, че Европейската комисия подценява проблема с нелегалния износ на органи и трансплантационния туризъм в Европа и смята, че с него трябва да се заеме Европол. Евродепутатът е сред инициаторите за приемането на европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантациите.
Българската държава обаче категорично отхвърли твърденията на евродепутата. Нито в миналото, нито сега в страната ни има незаконно вземане на органи, се казва в официално изявление на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) проф. Христо Куманов. Според него казаното от Петер Лийзе е пълна лъжа.
Само преди две години обаче трима българи бяха признати за виновни в това, че са набирали хора и са ги прехвърляли в Истанбул, с цел да им бъдат взети бъбреците, които последствие да бъдат присадени на чужденци. Всички донори признават, че са се подложили на рискованата операция само заради парите.
Депутати от комисията по здравеопазване смятат, че най-големият проблем у нас всъщност е свързан с формално легалния износ на тъкани и клетки. Монопол върху тази дейност има американската компания "Остеотек", която работи у нас от 2002 г. Само за пет години от страната ни са изнесени над 20 тона човешки тъкани и клетки, научи “Новинар”. Според депутати те масово се експлантират от трупни донори в нарушение на закона за трансплантациите, без да се изчаква съгласието на близките. Според закона, ако липсва изразена воля на починалото лице, се иска съгласие от роднините му. Това обаче според закона трябва да стане в най-кратък срок, без той реално да е дефиниран.Но тъканите могат да се вземат само в първото денонощие след смъртта.
Има случаи, в които от трупове, които подлежат на съдебно-медицинска експертиза, се взимат тъкани и клетки още преди да е открита причината за смъртта, каза депутатът от ДСБ Антонела Понева. Преди година от парламентарната група на ДСБ твърдяха, че от телата на убитите сестри Белнейски от Пазарджик вероятно е взиман донорски материал и затова не може да бъде взета ДНК-проба за експертиза.

novinar.net

0 коментара:

Публикуване на коментар