неделя, 2 май 2010 г.

Киселото ни мляко не е българско и е опасно за децата !


Разкритие! Киселото ни мляко не е българско и е опасно за децата !

Публикувано от Боян Петракиев на май 1st,2010

Небивали разкрития, които направи Георги Гергов, един от шефовете на фирмите в България, занимаващи се със закваска. “Секторът загива, алармираха производителите. От 900 хил. тона кисело мляко, произведено преди две години, сега то е 600 хил. тона. Всъщност закваската, която пристига в България и от която правим българско кисело мляко, е … внос”, категоричен бе Георгиев.

И сега може ли да си представите, че така прословутото ни кисело мляко не струва? Защо ли? Защото на практика не е българско, и защото се вкарва сурогат, който е пълен боклук, а “обработен с растителна мазнина, дори се дава за пиене на деца”, заяви ужасен Георгиев.

Причината, която обяснява несъстоятелния внос, е огромния спад на кравите в страната. Бройката им е под 200 000 животни, което е подтикнало тарикатите, които искат да правят пари да се възползват от това и да внасят и правят долнопробно и опасно кисело мляко. То се пуска в търговската мрежа и хората го купуват за децата си на ниски цени. За това всеки нормален човек може да си направи простата сметка, че е така, тъй като в страната в по-големите вериги магазини се срещат кисели млека за по 9 и 5 стотинки, а реално погледнато, подобна цена не покрива разходите за опаковката и капачката, да не говорим за съдържанието.

За нас нискокачествените продукти, а за чужденците българското и качественото. Какъв парадокс, но е факт, че най-доброто ни отива зад граница.

Твърди се, че единствено в Япония се хранят с истинско българско мляко и поговорката за “хубавите ябълки прасетата ги ядът”, май в случая е японците и не ябълки, а висококачествено кисело мляко.

За да се храним с боклуци вина може да се потърси в липсата на контрол върху продукцията, макар Мирослав Найденов да твърди обратното. Имало контрол, но той нямал възможност да проверява всяка кофичка с мляко. Извършвал се два вида контрол – планов и инцидентен като втория се прилагал при подадени сигнали от потърпевши. Очаква се да се създаване Агенция по храните, а докато тя не стане факт, никой от нас няма да има пълни гаранции за качеството на храната и конкретно на българското кисело мляко, с което се хранят малчуганите ни и което се смята като патент и лице на България.

Бъдещата агенция би трябвало да съблюдава за това качество, тъй като у нас няма държавен стандарт за храните, особено за типично българското ни мляко, с което се прочухме по света. Запитани чужденците, преди време: “С какво ви е известна страната ни?”, те веднага отговаряли „с невероятно вкусното ви кисело мляко“ и Христо Стоичков.

Сега вече нещата не стоят така, Стоичков е легенда, но минало, и явно и млякото ни е такова – носят се само добрите спомени за него, но де да бяха го опитали и днешните деца!


http://razkritia.com / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар