неделя, 30 март 2008 г.

Съдебен процес подлага на риск стабилността и реформите в Турция


Фотограф: Ройтерс [Reuters]

Американският президент Дик Чейни и Ердоган обсъдиха ситуацията в страната

Гарет Джоунс

Турция е изправена пред продължителен период на политическа несигурност, която е в състояние да подкопае икономиката на страната и кандидатурата й за членство в Европейския съюз, след като прокуратурата поиска да бъде открит съдебен процес за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заради предполагаеми ислямистски дейности.
Много анализатори обаче предвиждат, че дясноцентристката партия, подкрепяща бизнеса, ще устои на юридическото предизвикателство, което те окачествяват като най-новия опит за противопоставяне от страна на неблагонадеждния, дискредитиран консервативен светски елит, който не е в крак с модерна Турция.
"Период на несигурност ще има, но 90% сигурно е, че правителството на Партията на справедливостта и развитието ще съумее на превъзмогне това", смята Уилям Хейл, автор на книги по въпросите на турската политика и преподавател в истанбулския университет Сабанджъ. "Проблемът е, че цялата работа може да отнеме до две години, макар че моето впечатление е, че в този конкретен случай съдът ще действа доста по-бързо, вероятно в рамките на три до пет месеца".
В петък висш турски прокурор поиска от Конституционния съд да закрие Партията на справедливостта и развитието и да забрани на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и на още 70 длъжностни лица от партията да упражняват политическа дейност за пет години по обвинения в опити за изграждане на ислямска държава.
Турция, която е членка на НАТО, е в огромното си мнозинство мюсюлманска страна, но има светска система на управление. Светският елит там, включващ съдии и генерали от армията, от дълго време обвинява Партията на справедливостта и развитието в заговор, който има за цел да подкопае разделянето на държавата и религията - твърдение, която правителството отрича. Ердоган, до голяма степен най-популярният турски политик, заклейми процеса като атака срещу демокрацията и се зарече да се бори.
Прокурорите от години обмислят възбуждане на съдебно преследване срещу Партията на справедливостта и развитието, казват специалистите. Скорошното решение на парламента да облекчи забраната за носене на мюсюлмански забрадки от студентките в университетите обаче им предостави решаващите средства за борба. Секуларистите възприемат забрадката като символ на политическия ислям, докато, според правителството, това е въпрос на лична свобода. Този спор дълбоко раздели обществото в Турция и Конституционният съд е длъжен бързо да постанови дали реформата е законна.
Усилията да бъде забранена Партията на справедливостта и развитието ще окажат влияние върху финансовите пазари, които и без друго са разклатени от критичното положение на световните кредити, ще повишат политическото напрежение и ще отклонят вниманието на правителството от спешните икономически и политически реформи, изисквани от бизнеса и Европейския съюз.
"Независимо от това какъв ще бъде крайният резултат, съдебният процес сериозно ще засегне политическата стабилност", казва Волфанго Пиколи, експерт по Турция в консултантската организация Евразия груп, занимаваща се с въпросите на политическия риск. "Ако съдът се съгласи да разгледа делото, то изборът ще бъде между месеци на несигурност, последвани от прекратяване на делото (лош сценарий), или месеци на несигурност, последвани от закриването на Партията на справедливостта и развитието и забраняването на лидерите й да се занимават с политика (катастрофален сценарий)", предвижда специалистът.
На карта е заложено много. Управляващата партия регистрира силен икономически растеж, подсилен от споразумения за финансиране с Международния валутен фонд и от започването на преговорите за присъединяване към ЕС.
Партията на справедливостта и развитието, която обединява религиозни, дясноцентристки и националистически елементи, се появи на изборите през 2002 г. Тя получи властта с голямо мнозинство във време, когато установените "светски" партии бяха смазани от обществената умора от личните и фракционни скрити борби, от лошото стопанисване на икономиката и от корупцията.
На следващите парламентарни избори през юли м.г. партията спечели с още по-голямо мнозинство, след като генералите и съдилищата безуспешно направиха опит да блокират нейния кандидат за президент, Абдуллах Гюл, бивш ислямист. Гюл е един от тези, които прокурорите желаят да отстранят от политиката.
"Свидетели сме на сблъсък между стария ред и такъв, който все още е в процес на създаване. Старият ред не се поддава на промяната", казва Догу Ергил, преподавател в Анкарския университет, който, подобно на Хейл, предвижда крайна победа за Партията на справедливостта и развитието в съдебния процес. "Армията не успя да попречи на Гюл да стане президент и сега е отстъпила. Съдебната власт приема предизвикателството, но тя не може да работи във вакуум. Турската средна класа е против това съдебно преследване, също както са Европейският съюз и гражданските организации", каза Ергил.
Дружеството на турските индустриалци и предприемачи (ТЮСИАД) и европейският комисар по разширяването Оли Рен разкритикува през почивните дни съдебния процес като неуместен за една демократична държава.
През годините турските съдилища са закрили повече от 20 партии по обвинения в преследване на ислямистски или кюрдски сепаратистски цели. През недалечната 1997 г. армията отстрани правителство, за което се смяташе, че има ислямистски планове. Но Партията на справедливостта и развитието, за разлика от това правителство, се радва на обществена подкрепа и извън основния си електорат, принадлежащ към средните класи.
Aнализаторите считат, че забраната на партии е станала по-трудна след закон, приет през 2001 г. Освен това партиите в Турция винаги са заобикаляли подобни санкции чрез прегрупиране под ново име.
Още по-трудно е да се опиташ да отстраниш от политиката водещи фигури като Ердоган, който през 90-те години бе пратен в затвора за публично декламиране на религиозно стихотворение. Ако това стане, подобен ход би могъл да създаде сериозен вакуум в турския политически живот.
"Правителството може да се подсигури двойно чрез леко изменение на конституцията, преди Конституционният съд да е произнесъл присъдата си", казва Хейл, отново позовавайки се на исторически прецеденти. "В този случай изключителната мудност на турската съдебна система ще бъде от полза за тях", допълва той.
Някои анализатори не подхождат толкова оптимистично, считайки, че предизвикателната реакция на Партията на справедливостта и развитието спрямо съдебния процес е разкрила онази дързост, тласнала я да рискува прекалено по въпроса за забрадките, и по този начин е докарала неприятности на партията.
"Начинът, по който министър-председателят и другите министри от кабинета не зачитат принципа за върховенство на закона е невероятен", смята Хасан Юнал от университета Гази в Анкара. "Главният прокурор набързо е представил мотивите си. Трезвите и мислещи хора могат да кажат "не са толкова силни, можем да спечелим делото в съда", но вместо това те заплашват. "Това е добра възможност за Партията на справедливостта и развитието да изрази ангажимента си към светския ред в държавата и към демокрацията. В противен случай плуваме в опасни води", казва Юнал.

Ройтерс

дневник,29.03.08

0 коментара:

Публикуване на коментар