неделя, 23 март 2008 г.

Турското правителство инвестира 12 млрд. долара в кюрдските райони


В обширно интервю, дадено пред журналист от американския вестник “Ню Йорк таймс”, турският премиер Реджеб Таиб Ердоган съобщава, че държавата планира да направи инвестиции в размер на 12 млрд. долара в бедните райони на страната, населeни с кюрди. Сумата ще бъде насочена предимно за изграждане на инфраструктурни обекти – два язовира, канализационна мрежа, пътни артерии и други. За тази цел заместник-министър председателят Незим Екрен е бил изпратен на проучвателна обиколка в региона за да подготви подробен отчет за практическите стъпки, които трябва да бъдат осъществени за повишаването на жизнения стандарт на кюрдското население. Турският лидер отбелязва, че борбата срещу ПКК не включва единствено военни, но също така и социални и икономически аспекти.

Ердоган твърди, че САЩ са застанали изцяло зад Турция по време на 8-дневната военна офанзива на иракска територия срещу кюрдските сепаратисти. В същото време той заявява, че “до този момент всеки, който е влязъл на иракска земя го е направил за малко”. Според него всяка външна сила трябва да напусне арабската страна. Случаят с турската армия обаче не бил такъв. Премиерът декларира: “Ние ще останем.” Според него Турция е най-важната врата на Северен Ирак към света при това – “най-здравословната врата”, добавя той.

Реджеб Ердоган посочва интересни аргументи за своята теза. Той твърди, че в Северен Ирак турците имат роднини. Обратното също е вярно. Народът, който живее там също има роднини, пребиваващи на турска територия. Очевидно турският министър-председател има предвид туркмените, които наброяват между 500 000 и 800 000. Те имат постоянни търкания с местните кюрди. Претенциите за отстояването на техните интереси и гарантирането на сигурността им са сред доводите за постоянните военни намеси на турската армия в иракски Кюрдистан. Всъщност иракските туркмени са част от алибито на Анкара за войната срещу ПКК на територията на съседната държава.

Освен това турският лидер споделя, че неговото правителство има намерение да разкрие и телевизионен канал на кюрдски език. Той щял да реализира амбициите на кабинета за културно възраждане на региона. Паралелно с предаванията на кюрдски ще има излъчвания и на арабски и персийски език.
Отрицателните реакции на прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО) не закъсняха. Нейни представители твърдят, че тези инвестиции са предизборни трикове на фона на приближаващите местни избори. На пресконференция в Анкара председателят на ПДО Сабахатин Демирташ заяви: “Кюрдският проблем не може да бъде разрешен със заводи, кюрдски предавания по TRT2 (турската държавна телевизия) и инвестиции”. Той допълва, че генезисът на кюрдския въпрос е свързан с това, че в Турция се полагат усилия да се създаде една нация, базирана върху един език, една религия и един етнос. Демирташ лансира тезата, че “когато се промени манталитетът, тогава ще се разреши проблемът и без инвестиции.” Все пак кюрдският политик приема факта, че всяка инвестиция е едно добро дело.

orientbg.info

0 коментара:

Публикуване на коментар