събота, 8 март 2008 г.

Холандия не допуска критика срещу Исляма


Още преди да се появи на пазара стана ясно, че филмът за Корана на критично настроения към Исляма холандски политик Геерт Вилдерс няма да се бъде излъчен по нито един от местните телевизионни канали.

Нито частните,нито държавните телевизии в Холандия желаят да покажат филма, заяви Вилдерс в петък, но допълни, че вече е резервирал интернет страница, на която филмът ще може да бъде видян още преди края на март т.г.

Филмът, чието съдържание засега все още е напълно неизвестно, стана причина за оживени дискусии в „страната на лалетата“ през последните няколко месеца.

Поради критичните изказвания на Вилдерс за Исляма се предполага, че неговият филм за Корана ще е твърде провокативен и ще предизвика напрежение в страната.

Вилдерс вече се прочу с искането си Коранът да бъде забранен, защото приличал твърде много на прочутата книга на Адолф Хитлер „Майн Кампф“(Моята борба). Освен това депутатът, заяви че Пророкът Мохамед е „варварин“.

Правителството в Хага се притеснява, че филмът може да стане причина за актове на отмъщение и терор от страна на мюсюлманите в Холандия, които, по официални данни са около 1,3 милиона, предимно от турски и марокански произход.

dnes.bg,08.03.2008

0 коментара:

Публикуване на коментар