понеделник, 17 март 2008 г.

5 години след свалянето на Саддам страната продължава да е сред най-опасните в света


Снимка:АФП

Хиляди се включиха ш антивоенните протести в Холивуд

Протести в цял свят срещу войната в Ирак и Афганистан

40 000 демонстранти в Лондон искат изтегляне на британските войски

Масови демонстрации срещу предвожданите от Вашингтон войни в Ирак и Афганистан заляха редица градове в Европа, САЩ и Азия. Протестите бяха организирани по повод петата годишнина от началото на US-инвазията срещу Ирак, съобщиха световните агенции.
В Лондон между 35 000 и 40 000 души излязоха на площад "Трафалгар", за да настояват за изтеглянето на британските войски от Ирак и Афганистан.
Хиляди се включиха в протестите в скандинавските страни срещу продължаващото US-присъствие в Ирак .
В Мадрид около 1000 демонстранти настояха за изтегляне на испанските войски от Афганистан. В Прага протестът срещу разполагането на елементи от американски противоракетен щит в Чехия прерасна в протест и срещу US-войните в Афганистан и Ирак.
В Лос Анджелис най-малко 2000 души участваха в протестно шествие по булевард "Холивуд", насочено срещу политиката на президента Буш в Ирак и Афганистан. Протестиращите носеха ковчези покрити с американското знаме и бяха предвождани от ветерани от различни конфликти.
Масови протести имаше и в Южна Корея и Япония.
За петте години на война в Ирак САЩ загубиха там близо 4300 военнослужещи. Великобритания даде 175 жертви, а Италия - 32. Рим изтегли военнослужещите си през декември 2006 г. Подобна стъпка предприе и Мадрид през май 2004 г., след като загуби в Ирак 11 военни. Украйна даде 18 жертви и изтегли военните си през 2005 г. 22-ма поляци също загинаха в Ирак. България загуби 13 военнослужещи, но София удължи мандата на българския контингент до 31 март, припомня АФП.
Според доклад на "Амнести Интърнешънъл", пет години след намесата на международната коалиция с цел да бъде свален Саддам Хюсейн, Ирак продължава да е една от най-опасните страни в света, а 4 млн. иракчани са напуснали родните си места.

monitor.bg,17 Март 2008

0 коментара:

Публикуване на коментар