понеделник, 24 март 2008 г.

За да отслабнете-променете начина си на хранене


Много грешно е разбирането за решението да промените всички грешни постъпки изведнъж. И без това никога не можете да се справите с такова решение. За да се спасите от навиците, от които не можете да се откажете, трябва да се съветвате с някой лекар.

Трябва да си дадете най-малко 16 седмици, за да може постъпките, които сте променили, да станат част от вашата личност, понякога е нужно да премине поне една година. Казано накратко, можете да се отървете от излишните килограми за определен период от време. Но за да не ги върнете отново, непременно трябва да продължите да се храните по същия нов начин най-малко една година. В противен случай за кратко време ще се върнете на същото място, от което сте почнали.

Не правете диети само

за да сте в крак с модата

Живеем в много странен свят. От една страна, има боледуващи и умиращи от глад, а, от друга - от прекомерно хранене. Хората натрупват излишни килограми, харчейки пари. След това пак започват да харчат пари, но този път за да се отърват от тях. За да изглеждат шик, те се увличат в модата да бъдат слаби и се мъчат да се отърват от излишните си килограми, като гладуват и се натоварват физически прекалено много. Това са грешни постъпки. Ние трябва да избягваме излишните килограми не за да бъде модерни, а защото те са причина за появата на много от болестите. Много хора, които искат да отслабнат, могат да постигнат целта си чрез диета с малко калории и постоянно физическо натоварване. Но понеже след известно време те ще се върнат към старите си навици на хранене, ще възстановят отново излишните килограми, даже и повече. Тогава какво трябва да направим? Формулата за идеалното тегло и здравословното отслабване е промяната на навиците ни на хранене. Тази формула не изисква разноски. Нейната цел е да знаем не само какво ядем, а как ядем. Същността на този метод е много проста. Трябва да започнем с откриването на недостатъците, свързани с навиците ни на хранене. Ако можем да критикуваме себе си с неутрално око, можем да открием своите грешки и да предприемем мерки да се откажем от тях. Грешки 1. Бързото хранене или прекомерното ядене. 2. Отхапването на големи хапки. 3. Малкото дъвчене на храната. 4. Избягването на пиенето на вода. 5. Неспазването на режима на хранене. 6. Постоянното ядене на нещо. 7. Гледането на телевизия по време на хранене. 8. Вечерянето през късните часове. 9. Хапването на нещо, докато си легнете. 10. Неоставянето на лъжицата и вилицата по време на храненето. Съвети 1. Хранете се бавно и отхапвайте малки хапки. 2. Пийте най-малко 1,5 л вода на ден. 3. Спазвайте режима си на хранене - 3 пъти на ден. 4. Вечеряйте 3-4 часа, преди да легнете да спите. 5. Внимавайте да няма нищо за ядене пред очите ви. 6. Използвайте малки чинии за ястията и големи чинии за салатата. 7. След като се нахраните, станете от масата. 8. Не слагайте олио на ястията с месо, внимавайте с мазнините.

zaman.bg,24-30 Март,Година:16, Брой:13

0 коментара:

Публикуване на коментар