сряда, 20 май 2009 г.

Астматичния пристъп-докато дишате, гърдите ви започват “да свирят”, усещате стягане и тежест в тях


Снимка:нет

Мощен смях или плач отключват астмата

автор: Диана Тенчева, прочитания: 525

Разтърсва ви внезапен задух с мъчителна суха кашлица. В същото време, докато дишате, гърдите ви започват “да свирят”, усещате стягане и тежест в тях. Всичко това се случва при астматичния пристъп - основна проява на астмата, обясни д-р Елена Перчинска, зам.-директор по медицинската дейност в столичната Пета градска многопрофилна болница.

Дихателното заболяване е изключително тежко и неприятно, защото пристъпите се наблюдават най-вече нощем (в последната фаза на съня). Болните се будят със задух, неспокойни и уплашени. Друго състояние, което може да провокира появата на астмата при генетично предразположените хора (астмата е заложена в гените), е продължителният смях или плач. Причината е, че докато се задавяме от емоциите, се извършва голямо физическо натоварване. Или образно казано - то “развързва” болестта. Същата роля изиграват вирусни инфекции и контактът с алергени (последните биват много видове, по-долу ще изброим основните).

Заради глобалното затопляне изследвания са доказали, че цветята цъфтят 15 дни повече от обичайното. В много случаи обаче под влияние на слънцето и вятъра те провокират алергични прояви, добави д-р Перчинска. Затова сенната хрема е толкова често срещана и от своя страна тя може да доведе до т.нар. поленова астма. Домашните алергени пък са представени от микрокърлежите, често свързани с нощните пристъпи. Защото акарите “живеят” в чаршафите и дюшеците (хранят се от олющената човешка кожа), както и в дамаски, килими, губери, по принцип мъхести завивки и т.н.

Колко българи страдат от астма? Данните на различни източници се разминават в пъти, но ако се позовем на световната статистика, болестта по принцип засяга около 10 % от децата и между 5 и 10 % от възрастното население. В глобален мащаб пациентите с тази диагноза са 300 млн. души. За рискови групи се смятат децата заради особеностите на имунната им система (тя е по-уязвима) заради късите им и широки дихателни пътища, бронхиална свръхреактивност и др.

“По принцип болестта се среща най-често в страните със западен начин на живот. В Африка например засяга 1 % от населението, в държави като Германия през последните години заболеваемостта се увеличава три пъти, а в Австралия достига 36 %”, разясни д-р Слави Филчев, завеждащ детското отделение в Пета градска болница (виж вдясно). Според него обяснение може да се търси в т.нар. хигиенна хипотеза. Ако в миналото честите инфекции и туберкулозата са поддържали имунитета, “насочен” към тях. То днес тези заболявания са изчезнали, но при срещата ни с изкуствените материи и заради начина на живот, защитните ни сили реагират така, че увреждат самите себе си. И се стига до алергиите и астмата. Някои професии като мелничарите, металурзите, миньори, гледачи на животни, при които работниците са изложени на прах и вредни газове (дори тези от автомобилите), също може да причинят астма.

Много хора смятат, че тя е типично алергично заболяване и че след като пристъпът отмине, проблемите приключват. Това обаче не е така. Забележи ли горепосочените симптоми, човек веднага трябва да отиде на преглед при специалист. Само с профилактика и правилно лечение може да се осигури качествен начин на живот.

Преди 3500 години в т.нар. папирус на Еберс за първи път се споменават астматичните симптоми. В древния документ се изброяват над 450 болести и около 700 лекарства срещу тях, главно от растителен произход.

Думата “астма” може да се открие и в “Илиада” на Омир. В превод от гръцки език името на болестта означава тежко дишане, задух.

1850 г. английският лекар Х. Салтер стига до заключението, че пърхот от животни причинява астма. А половин век по-късно учените приели, че тя и сенната хрема са страдания, тясно свързани помежду си.

От алергия са се оплаквали Наполеон, Вивалди, Чарлз Дикенс, Марсел Пруст и много други известни хора.

Перете чаршафите с гореща вода

Алергиите са неправилният отговор на имунната система срещу веществата, които са чужди на организма ни, обясни д-р Слави Филчев, завеждащ детското отделение в столичната Пета градска болница. И добави: “А контактът с безвредни субстанции като полените предизвиква имунитетът да реагира така, сякаш е изправен на животозаплашваща битка. Именно тези обекти се наричат алергени.

Д-р Филчев е категоричен, че лекарствата облекчават алергичните пристъпи, но вие може да вземете мерки, които да предотвратят оплакванията. Ето някои от тях:

Вкъщи

* Когато цъфнат полените, затваряйте плътно прозорците и използвайте климатик.

* Поддържайте влага у дома под 50 %, за да предотвратите развитието на плесени.

* Ако имате домашни животни, най-добре е да ги отглеждате извън дома. Ако няма как да го направите, не ги допускайте в спалнята си и ги къпете по-често.

* Не отглеждайте много растения, тъй като почвата улеснява развитието на плесени.

* Използвайте синтетични покрития, незадържащи прах по въглавниците и матраците на леглото.

* Перете спалното бельо ежеседмично в гореща вода.

* Не позволявайте да пушат в къщата ви.

* Чистете с прахосмукачка 2 пъти седмично, а алергичното дете не трябва да присъства в стаята, която почиствате.

* Не използвайте мокети, килими, китеници, които задържат прах.

В колата

* При цъфтежа на полените не отваряйте прозорците. Не пушете в колата.

Навън

* Намалете до минимум разходките по гори и поляни. Ако е необходимо, носете маска, в случай че наблизо има много тополи

The sensible road-Разумният път

0 коментара:

Публикуване на коментар