вторник, 18 март 2008 г.

Русокосата хубавица минава бойно обучение в лагер на ПКК


Айфер - партизанската любов на Йоджалан

Арестуват я в Германия след години нелегалност


Йоджалан е арестуван в Найроби
Истанбул
Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"


15 февруари, 1999 г. Турция осъмна с новината за залавянето на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан (Апо) след пазена в дълбока тайна операция на турските тайни служби. Те го докараха от кенийската столица Найроби, където се укриваше в гръцкото посолство. Същия ден нашумя и името на една млада жена - Айфер Кая. До мига, в който е заловен Йоджалан, тя неотлъчно е до него. Единствено Айфер се бори със зъби и нокти с охраната на посолството, която буквално завлича Йоджалан в бронирана кола и го откарва на летището. Там го поемат турците.
Айфер усеща с женската си интуиция, че има нещо нередно. Защото тя не е просто преводачка на Абдуллах Йоджалан. Двамата от дълго време са неразделни в живота. Тя се ползва с абсолютното му доверие Съпругата на Йоджалан - Кесире, отдавна го е напуснала. Това улеснява връзката му с Айфер. Двамата живеят заедно в Италия и след това в Русия.
Кюрдски източници твърдят, че и сега често разговаряла по телефона с Йоджалан, който излежава доживотна присъда на самотния остров Имрала в Мраморно море. Според турските източници това е невъзможно, защото Йоджалан е охраняван 24 часа неотлъчно.
Според турското разузнаване нелегалното или партизанското име на Айфер Кая е Розерин, което на кюрдски означава жълто слънце. Родена е през 1971 г. в източноанадолския град Елязъг. Тя е следвала в истанбулския университет, специалност археология, но напуснала, тъй като се включила в лявоекстремистката организация, а след това преминава в редовете на ПКК. В графата занятие тя посочва "партизанка" в ПКК. Кюрдските медии сипят суперлативи, пишат, че е "много красива, висока и стройна, с руси коси". Тя говорела няколко езика.
Айфер се появява на сцената, когато Сирия, под натиска на Анкара, е принудена да изгони Йоджалан от Дамаск. Лично той я натоварва да се свърже с гърците и да уреди да ги приемат при тях. Розерин се справя със задачата и Атина ги подслонява за известно време. Това става със съдействието на някои гръцки политици. Но впоследствие под натиска на Анкара властите в Атина съдействат в плана за залавянето на Йоджалан.
Според турските източници Розерин прекарала 6 г. в партизански лагер на ПКК. Тя е участвала в горещи акции и в терористични атентати в редица турски градове. Може да действа с всякакво оръжие, обучена била да прави бомби и да ги взривява. От партизанския период датирали връзките й с гръцкото разузнаване. Тя говорела добре гръцки.
Друга версия й приписва топла връзка с руснаците. Тя се ползвала с тяхното доверие. Руското разузнаване знаело, че има сърдечна връзка с Йоджалан и й разрешават да остане до него, когато ги укриват в една вила край Москва.
А когато точно под носа й отвличат Йоджалан в Найроби, младата жена изпаднала в депресия, от която дълго време не могла да се съвземе. След залавянето му тя живее в Атина, но общо взето не се говори много за нея. Призована е да свидетелства на процеса, който бе повдигнат в Гърция във връзка с участието на среди от тогавашното гръцко разузнаване за укриването на Йоджалан. В показанията си пред гръцкия съд Айфер посочва, че е преводачка, следва в Атинския университет и се издържа, като преподава частни уроци. Твърди, че говори гръцки, руски, кюрдски и немски. Тогава става ясно, че притежава гръцки паспорт.
Пет-шест години след този процес не се чува нищо за нея. И така до 3 март тази година, когато гръмна новината, че е арестувана от германската полиция.
Пътувала сама в кола от Италия за Германия. Полицията я спипва при рутинна проверка на магистрала. Представя гръцки паспорт на името на Айфер Кая. Обяснява, че е бизнес дама, живее в италианския град Парма, занимава се с производство и продажба на дюнери. Обяснила, че отива в град Бремен по работа. Но полицията се усъмнява и я отвежда в близкото полицейско управление. Задържат я, тъй като по искане на турската страна името й е включено за издирване в червения бюлетин на Интерпол, с искане за екстрадиране. Причината е, че преди 8 години срещу нея е възбудено дело за тероризъм в съда за тежки престъпления на гр. Бингьол. Ако бъде екстрадирана, със сигурност ще бъде съдена и заради близостта й с Йоджалан.
Отначало Айфер отрича пред немската полиция, че е преводачката на Йоджалан. Твърди, че я бъркат с племенничката й, която носела същото име и била родена също през 1973 г. Дори се появиха съобщения, че била освободена, тъй като задържаната Айфер не била партизанката Розерин.
Но турците били убедени, че е тя заради пръстовите отпечатъци. Полицаи отиват при семейството й, което живее в Кютахия и родният й баща я идентифицира пред полицията.
Говорителят на мюнхенската прокуратура Манфред Ньотцел казва, че "е възможно Кая да е посещавала Германия под различни имена".
Според друг източник Айфер признала пред немската полиция, че в Гърция се отнасяли лошо към нея, заради което напуснала страната и поискала политическо убежище в Германия. Адвокатът на Айфер твърди, че италианската полиция няколко пъти я задържала във връзка с искането на турската полиция за екстрадирането й, но била освобождавана. "Клиентката ми живее в град Парма, занимава се с бизнес. Обвиняват я, че била преводачка на Йоджалан, но това не е престъпление", казва адвокатът.
Веднага след ареста полицията в град Бремен започва разследване сред дюнерджиите, за да установи дали отговарят на истината твърденията на Айфер, че се занимава с такъв бизнес. Бизнесмените обаче изпадат в паника, че ще ги разпитват дали имат връзки с Айфер, която се подвизавала повече с нелегалното име Розерин Лашер. Дори група дюнерджии решили да наемат адвокат, за да ги представлява пред съда.
Турските сили за сигурност правят всичко възможно, за да постигнат предаването й на турската страна. Счита се, че знае доста тайни, свързани със сегашната дейност на ПКК.

standartnews.com/bg,18 Март 2008

0 коментара:

Публикуване на коментар