понеделник, 24 март 2008 г.

Пакет от действия срещу ислямофобията


Организацията ислямска конференция (ОИК) започва прилагането на редица действия срещу ислямофобията. 11-ата Среща на високо равнище на ОИК се проведе в столицата на Сенегал - Дакар, и завърши с приемането на нова харта. Членуващите 57 страни в нея приеха декларацията на Отдела по наблюдение на ислямофобията, с акцент върху нарастващите антиислямски настроения на Запад. Отчитайки всички негативни тенденции, случващи се в западнитe общества спрямо разбиранията за исляма, докладът посочва конкретни стъпки за преодоляване на антирелигиозните прояви. Подобряване на образа на исляма в Западния свят и засилване на икономическото развитие на някои от най-бедните мюсюлмански страни бяха сред основните разисквани теми.

В разработения материал от 56 страници се застъпват основните постулати в религията като мирното и толерантното съжителство, както и че ислямът не подкрепя терора.

След приетите решенията на срещата са изготвяне на филмови продукции, които обясняват зараждането и развитието на исляма, както и утвърждаването на междурелигиозния и мултикултурния диалог в световен мащаб. Специална комисия ще следи за провокации в западните страни и ще информира за това съответните органи. Решението за изготвянето на подобен документ бе взето от външните министри на ОИК през 2007 г. в Пакистан. "Като един от най-важните проблеми на днешните връзки с обществеността, темата за ислямофобията е актуална от първите дни на исляма", се посочва във встъпителните думи на доклада.

В продължението на текста се споменава, че атентатите от 11 септември са предизвикали серия от негативни прояви. Предвижда се темата за ислямофобията да бъде част от спорните въпроси и в бъдеще и разискванията по въпроса да продължът на международната арена. Като реакция на пораждащите се настроения изготвеният документ посочва редица мерки за предооляване на съществуващия проблем.

В доклада се цитират и социологически данни на западни и американски агенции, насочващи вниманието към проблемите, с които се срещат мюсюлманите,живеещи в Европа и САЩ.

"Живеещите в САЩ мюсюлмани са жертва на ислямофобията. Много проучвания показват, че страхът от исляма в американското общество нараства. Едно изследване на Today-Gallup за 2006 г. посочва, че 39% от американците имат някакви предубеждения спрямо мюсюлманите", се посочва в констатациите на организацията.

След това в доклада се набляга и на някои положителни стъпки и дейности като адекватните действия на международните организации като ООН и ОССЕ, назначаването от САЩ на специален представител в ОИК, усилията за единство на цивилизациите. Припомнят се и предприетите стъпки на Генералния секретар на организацията проф. Екмеледдин Ихсаноглу след кризата с карикатурите, с антиислямския филм на холандския депутат и кризата с минарето в Швейцария. Докладът анализира и представя информация за 34 случая на ислямофобия през последните осем месеца. Трябва да се знае, че ислямът е срещу тероризмаДокладът на Отдела за наблюдение на ислямофобията при ОИК заключава със серия препоръки за ислямските държави. ОИК излиза с изявление, че западното общество трябва да бъде убедено, че тероризмът няма религия, той е зло с многолик образ, който е против вътрешната същност на исляма. Важно уточнение в декларацията се явява и идеята за усилията на ислямските държави за това Западът да разбере, че терорът цели именно дискредитиране на исляма и борбата срещу нея без ислямските държави е обречена на неуспех. Някои перспективи в краткосрочен и дългосрочен план:1- Засилване на междукултуралния и междурелигиозния диалог. 2- Подготвяне на филми, които да разказват за славното минало и настоящото развитие на мюсюлманите. 3- Привличане на вниманието на западните общества, че по географски, демографски, интелектуален и културен признак мюсюлманите са част от Европа. 4- Организиране или спонсориране на медийни конференции, които ще спомогнат развитието на диалога между исляма и Запада. 5- Подкрепяне на младежки, научни и културни програми, които ще допринесат за по-доброто разбиране и опознаване на исляма. 6- Предупреждаване за последствията от провокативни изказвания и публикации, свързани с мюсюлманските свещени символи. Някои от основните причини за ислямофобията: 1- Непознаването или пренебрегването на исляма в немюсюлманските общества. 2- Историческата перспектива; ислямът подкрепя човешките права, равенството и достойството. 3- Липсата на правни механизни за предотвратяването на ислямофобията. 4- Нарастването на насилията срещу исляма след 11 септември. 5- Злоупотребата и грешното ползване и разбиране на свободата на словото.

zaman.bg,24-30 Март,Година:16, Брой:13

0 коментара:

Публикуване на коментар