петък, 7 март 2008 г.

Червеният резерв


Кристиян Гешин

Подир срещата на Симеон, Доган и Станишев в Хисаря малцина си дадоха сметка, че в заявката на управляващата "тройна коалиция" за нов управленски мандат няма нищо учудващо - нито като принципна позиция, нито като конюнктурно-моментно отношение към властта. Мнозина дори бяха изненадани и възмутени - не толкова от самото желание, колкото от откритото му изявяване. Но всъщност изненада не би трябвало да същестувва.

И то поради причини, които се явяват азбучни истини в политиката. Причина първа, принципна - по начало всяка политическа сила да се стреми към властта: опозицията да я изтръгне от управляващите, те пък да я задържат. Втора, конюнктурна: изправени пред сериозния си проблем в лицето на ГЕРБ като цяло и пред рейтинга на Бойко Борисов в частност, и тримата управляващи лидери нямаха никакъв друг вариант на поведение - освен да демонстрират една (несъществуваща в реалността!) стабилност на позициите си. Съответно - политическа настъпателност. Независимо от нейните по-крехки или по-солидни основания.
Прекалено ясно е кой ще бъде големият губещ от изразеното намерение на управляващите да се явят поотделно на парламентарните избори след година и половина. Единственият начин на НДСВ да остане някакъв, макар и без особена тежест фактор в политиката, е да влезе в коалиция с друга политическа сила - която да го вкара в следващия парламент. Големият проблем на царистите се очертава още отсега: никой не ги иска. НДСВ нищо не може да донесе, освен негативи, на евентуалните си бъдещи и съвсем хипотетични изборни партньори. Бойко Борисов вече подчертано диференцира отношението си към жълтата партия и персонално към Симеон Сакскобургготски. Ето защо остатъчните царисти при засега оформената политическа среда около тях практически са с нулеви шансове за оцеляване в активната (т. е. на парламентарно ниво) политика. Практически след парламентарните избори може спокойно да прогнозираме изчезването на НДСВ като политическа сила.
ДПС няма защо да се коментира. Турците си гласуват за турци. Вотът им дори не е етнически. Той отдавна е религиозен. Там нещата са непоклатими и нямат нищо общо с демокрацията. Половин милион сигурни гласове. На всеки, който опита да му отнеме тлъстия кокал, Доган е отговарял, отговаря и ще отговаря само по един начин: внимавайте да не стане както в Косово! Това е тя, цялата политика на ДПС. На власт - печелят. В опозиция - не губят. И чакат, поради съвсем естествени, демографски причини, българските избиратели да се смалят до миниатюрно количество, а ромските и турските да станат мнозинство. Кратко, точно и ясно.
Така на парламентарните избори през 2009 г.от само себе си се очертават двата основни политически противници - ГЕРБ и БСП. Неувереността на Станишев проличава и по самия начин, по който умолително се опитва да обедини когото може за отпор срещу столичния кмет. Очевидно е, че в това отношение за допълнителни електорални резерви може да разчита само на все по-рехавата червена периферия. Както и на още нещо, на което опозицията трябва да обърне специално внимание при законовото оформяне на изборните процедури и технологии - възможността да се купуват цигански гласове. Неотдавнашните местни избори доказаха неопровержимо и категорично, че сегашното законодателство не само позволява пазаруването на избиратели, но улеснява и разширява този процес - което улесняване и разширяване се прикрива зад напудрена квази-демократична фразеология.
В търсенето си на скрити електорални резерви, която възможност за БСП става все по-ограничена поради чисто възрастови причини (естественият й електорат, обхващащ голяма част от възрастните избиратели, оредява все повече), тя изпитва все по-голямо изкушение да приложи масирано "купуване на гласове". Заявлението на Доган след местните избори, че това било "европейска практика" показва, че никой от тройната коалиция не би се поколебал да вложи огромни финансови ресурси за привличане на цигански гласове.
Така още отсега може с голяма степен на допустимост да се прогнозира, че БСП, която и без това досега е използвала престъпната по същество тактика на "купуване на гласове", на следващите избори ще я приложи в много по-масиран обхват и циганските квартали ще бъдат залети, прикрито или небрежно-откровено, от емисари на червената столетница. Това е последният червен резерв.

vestnikat.com

0 коментара:

Публикуване на коментар