петък, 21 март 2008 г.

5 бързи начина да премахнете стрес


Стресът е най-големият ни враг в ежедневието. Независимо дали сте ученик, студент, работник или собственик на компания, стресът се отразява неблагоприятно на психическото и физическото състояние.
Често води до депресия, нерационално мислене, липса на изпълнителност при работа, затлъстяване и в някои случаи - повишена кръвна захар (диабет). Затова е толкова важно да знаете как да превъзмогнете стреса и възвърнете състоянието на спокойствие.

Ако това ви е позната гледка, то вие често страдате от стрес.

А как да го превъзмогнете? Не е тайна, че човек бързо може да възвърне състоянието на спокойствие, премахвайки стреса и организирайки мислите и действията си. В тази статия ще споделя пет бързи и доказани начина да го направите. Фармацевтичните компании, особено в САЩ (дори и в България) често се възползват от това, че ние, обикновените хора, сме склонни да употребяваме хапчета против депресия и стрес, защото малко хора знаят как психически да разпускат.

Прилагайте поне един от петте начина винаги, когато се чувствате нервиран и стресиран. Резултатите са гарантирани. Но стига приказки и въведения! Нека започна с полезната за вас част от статията:

Петте начина да превъзмогнете стрес

1. Медитиране. Медитацията е популярен и често практикуван в чужбина начин за превъзмогване на стреса. А един бърз сеанс на медитиране не отнема повече от 10 минути от вашето време. Това, което трябва да направите е:
* Да намерите тихо и подходящо за медитация място. Може да бъде спалнята вкъщи, офисът със затворена врата и прозорец, пейката отвън, или най-близката градинка/парк.
* Следва да определите позиция за медитацията. Двете най-практикувани и удобни пози са с кръстосани крака, или изправени. Понякога действа и нормална работна поза на стол (но с градус на наклон на гръбнака над 90 градуса.
* Затворете очи и си представете, че се намирате на любимо за вас място. В самолет с добра гледка, на върна на небостъргач, на плаж в Карибите, или на планина - изборът зависи напълно от вас. Поддържайте това състояние за около 5-7 минути, мислейки единствено за чувството на спокойствие, което бихте изпитали наистина, ако се намирате там.
Това представлява бърза медитация в три стъпки. Доказан начин да премахнете стрес.
2. Gyan Mudra. Зад този странен термин се крие корейска практика за метидиране чрез пръстите на ръцете ви. Докоснете върха на палеца си с показалеца на същата (или другата) ръка. След няколко секунди ще усетите пулсирането на вените. Затворете си очите и го направете с двете си ръце. Практикувайте от три до пет минути. Не действа достатъчно ефективно при прекалено повишено количество стресови хормони. Но това не е причина да не го опитате.
3. Дълбоко дишане. Има цели книги за умението на правилно дишане и добрите му ефекти върху състоянието ви. Един от тези ефекти е намаляване на стреса. Поемете дълбоко въздух, изпълвайки и стомаха си. Бавно отпускайте, свивайки стомаха. Приложете повече от десет пъти на сесия (не отнема повече от 3-4 минути).
4. Музика, или смях. Тиха, спокойна музика, или див и бурен смях - доказани врагове на нервността и стресовите хормони. Намерете вашата музика за медитация (при мен Mark Knopfler върши добра работа). Или потърсете смешен клип по интернет (YouTube.com, примерно). Ако нямате достатъчно време, прегледайте този клип. Смехът е ГАРАНТИРАН.
5. Кратка разходка. Кратките разходки могат да решат куп проблеми. При депресия, болки, или стрес са особено ефективни. Оползотворете времето за разходка като премислите задачите за деня и ги организирате мислено, за да постигнете план. Ако стресът е причинен от проблеми - премислете проблемите. Или си представете, че летите отвисоко със самолет (отново). Колко хора имат подобни проблеми и колко дребни биха изглеждали те? Наистина ли си струва да развалят духът и състоянието ви? Не.

Това бяха петте бързи и кратки методи за премахване на стрес от ежедневието ни. Осигурете се, че нямате и причинители на стрес около вас - неподредени повърхности и стаи, дразнещи шумове (или хора). Желая ви спокоен ден!>>>

bgreporter.com

0 коментара:

Публикуване на коментар