петък, 28 март 2008 г.

Ердоган-футболист №1 сред политиците



54-годишният турски премиер Реджеп Тайип Ердоган е красноречив оратор
ФОТО Интернет

Любомир МИХАЙЛОВ

Харизматичният турски премиер Реджеп Таийп Ердоган е нестандартен политик. Той изминава дългия и труден път от бедно момче, което продава лимонада и сусам по улиците на Истанбул, до кмет на огромния мегаполис. После достига и до премиерския пост в Анкара, където е вече два мандата. Родителите му са пришълци от Грузия. Баща му е моряк от бреговата морска охрана. Той го праща да учи в религиозно училище. Кариерата на имам не привлича младежа, но му остава прякора Имам Бекенбауер. Защото тогава започва да играе професионално футбол. Дори за малко да се продаде на клуба "Фенербахче", където забелязали таланта му и поискали да играе за тях. През май 2006 г. Ердоган рита във Виена заедно с премиера Сергей Станишев в благотворителен мач на европейски държавници. Дипломати в София твърдят, че двамата се разбират добре и извън футболното поле.
Политиката изкушила по-силно от футбола младежа Ердоган. Той влязъл в Партията за национално спасение на ислямиста Неджмин Ербакан, който бързо оценил способностите му.
Шеметната политическа кариера на Ердоган е съдбовно свързана с града на двата континента - Истанбул. Първо той става лидер на младежкото крило на Партията за национално спасение. След това ръководи голямата истанбулска организация на партията. Става популярен в многомилионния град, където по-късно е избран за кмет. В работата му помагат знанията по мениджмънт, получени в истанбулския университет Мармара. Подобрява водоснабдяването и електрификацията в бедняшките квартали на огромния град, създава 180 кухни за социално слаби жители на града. Заради чувствителността му към социалните проблеми го наричат "турския Робин Худ". Популярността му го издига на вълната на общественото недоволство от корупцията сред управляващия елит и икономическите и социални проблеми. Неговата Партия на справедливостта и развитието печели изборите през 2002 г. и след това през 2007 г. Извършва реформи, стабилизиращи икономиката. На него се падна историческата задача да започне преговори с ЕС за членство на Турция. Главният му проблем е как да се преодолее конфликт между религиозния и либералния лагер в политическия живот на Турция. Премиерът смята, че светското развитие на страната не трябва да пречи на хората по-спокойно да изразяват религиозните си вярвания. Заради тях дори бил в затвора през 1989 г., защото чел на митинг ислямистко стихотворение.
Ердоган е близък с Джордж Буш, Тони Блеър, Герхард Шрьодер, Силвио Берлускони и др. На сватбите на децата му кумуваха Силвио Берлускони и Костас Караманлис. От проблемите в политиката Ердоган отмаря в лоното на щастливия си брак, в който няма забежки и изневери. Той и съпругата му Емине имат ореола на романтична двойка. Емине за първи път видяла Реджеп в съня си и почувствала, че ще се ожени за него. А Реджеп пък се влюбил в нея от пръв поглед, когато я зърнал в публиката на поетичен рецитал, където рецитирал свои стихове. Семейството Ердоган има четири деца, три от които са учили в САЩ и Великобритания.

стандарт,28.03.08

0 коментара:

Публикуване на коментар