неделя, 23 март 2008 г.

Фатах и Хамас се помириха в Йемен


Преговорите между палестинските движения Фатах и Хамас, които се проведоха в Йемен с посредничеството на президента на тази страна Али Абдула Салех, приключиха с подписването на договор за примирие, съобщава Ройтерс в неделя. Подписаният документ регламентира възобновяване на преките преговори между двете палестински групи.

Подписването на договора се е състояло след края на преговорите между представителя на Хамас Мусса Абу Марзук и Аззам ал Ахмед за Фатах в столицата на Йемен Сана.

"Ние, представителите Фатах и Хамас, сме съгласни да приемем йеменската инициатива в качеството на рамково споразумение за подновяване на диалога между двете движения, за да се върне ситуацията в Палестина в това състояние, в което беше преди инцидентите в Газа", се казва в декларацията.

Под "инцидентите в Газа", по всяка вероятност, се подразбира въоръжения преврат, извършен от бойците на Хамас, в резултат на който те напълно взеха контрола над ивицата Газа, като на практика "разцепиха" автономията на две части. Влиянието на Фатах и лидерът му Абас от тогава се простира само над Западния бряг на река Йордан.

В хода на преговорите представителите на Фатах поискаха Хамас да върне управлението над ивицата обратно в ръцете на признатото правителство на Палестинската автономия начело с Махмуд Абас.

На свой ред, Хамас настояваше за освобождаването на своите представители в правителството, които след преврата в ивицата Газа бяха арестувани на Западния бряг от силовите структури на Фатах.

Планът на йеменския президент предвижда предстоящите на Западния бряг парламентарни и президентски избори също да се проведат в ивицата Газа. Това ще позволи да се създаде ново правителство на националното единство и да се направи реорганизация на палестинските сили за сигурност, които в момента са разделени на фракции между Фатах и Хамас.

Йеменските преговори на палестинците се водеха доста напрегнато, като нееднократно се отлагаха и прекъсваха. Засега остава неясно кога и къде ще се проведат преките преговори между двете групи.

mediapool.bg,

0 коментара:

Публикуване на коментар