петък, 14 март 2008 г.

Филм срещу Корана заплашва Европа


Полина Тодорова

Холандският премиер Ян Петер Балкененде предупреди европейските лидери за възможен сериозен конфликт с ислямските страни след излъчването на филма на политика Гирт Вилдерс, в който той представя своята визия за Корана.

Лентата остро критикува Корана и според премиера би довела до мащабни последствия за интересите не само за Холандия, а и за много европейски страни.

От своя страна премиерът на Дания, в чиято страна бяха публикувани карикатури на Мохамед и това провокира вълна от негодувание сред ислямския свят, заяви че Холандия трябва да разчита на подкрепата на цяла Европа.

Запитан дали правителството е взело някаква поука от реакцията след публикуването на карикатурите, той добави, че е повече от плодотворно една страна да има пълната свобода на изразяване.

Във филма ще бъдат показани кървави сцени насилие в мюсюлмански страни, провокирани от изповядването на Корана.

Холандският бизнес заяви, че е силно обезпокоен от евентуалните загуби в мюсюлманските страни, а посолствата на страната се подготвят за възможни атаки след излъчването на филма.

Редица мюсюлмански страни вече заявиха, че излъчването на лентата се превърне в сериозна заплаха за мира и разрушава диалога между религиите.

news.ibox.bg,14.03.2008

0 коментара:

Публикуване на коментар