събота, 15 март 2008 г.

Прокурор иска забрана на управляващата партия в Турция


Прокурор от Касационния съд поиска управляващата Партия на справедливостта и развитието да бъде забранена, защото застрашава светската държава.

Това е политически трус, който развълнува цялата страна, въпреки че редица политически наблюдатели в страната отдавна очакваха да се случи нещо подобно, коментира RFI.

Според обвиненията на прокурора на Касационния съд, Партията на справедливостта и развитието се е превърнала огнище на антисветски дейности.

Прокурорът се аргументира в досие от повече от 1000 страници. Начело на обвиненията стои скорошното премахване на забраната за носене на забрадки в университетите.

Прокурорът не се задоволява само с искането за забрана на управляващата партия. Той настоява на нейните лидери да се забрани всякаква политическа дейност през идните пет години.

Става въпрос за министър-председателя Ердоган и дори за президента на републиката Абдула Гюл. Партията на справедливостта и развитието е на власт от 2002 година.

В последните месеци в Турция редовно се провеждат демонстрации против някои действия на управляващите, с които се застрашават устоите на светската държава.

news.ibox.bg,15.03.2008

0 коментара:

Публикуване на коментар