понеделник, 31 март 2008 г.

Турският съд гледа дело за забрана на управляващата партия


Турският съд гледа дело за забрана на управляващата партия
Партията на президента и премиера на Турция, Абдула Гюл и Таип Ерддоган може да бъде забранена

Tурският конституционен съд ще реши днес дали да започне дело, което да доведе до забрана и разпускане на управляващата партия на Труда и благоденствието (AKP). Делото бе повдигнато от Главния прокурор на Турция, който обвинява партията, че нарушава светските устои на страната.

Главният прокурор на Турция започна дело срещу управляващата партия на Труда и благоденствието. Освен нейната забрана, той поиска премиерът на страната Таип Реджеп Ердоган и президента Абдула Гюл да им бъде забранено да се занимават с политическата дейност.

Причина за исканите забрани са обвиненията от страна на Главния прокурор, че партията има анти-секуларистка политика.

В началото на годината AKP прокара закон, който премахна забраната жените мюсюлманки да носят забрадки в университетите. Този закон предизвика серия от протести в защита на светския характер на държавата.

Въпреки, че решението на правителството да позволи носенето на забрадки да касае само университетите, а не и останалите учебни заведения, светски настроените кръгове в турското общество бяха сериозно притеснени от действията на правителството.

Обвинението на Главния прокурор е в размер на 162 страници, които според него доказват, че правителството прокарва ислямистка политика.

Въпреки многобройните протести обаче Партията на справедливостта и прогреса се ползва с огромно обществено доверие. Премиерът Таип Ердоган спечели последните парламентарни избори с 47%. Той успя да увеличи подкрепата в своя полза въпреки, че вече управлява един мандат.

От ЕС изразиха сериозни притеснения относно започващото дело в турския конституционен съд. На първо място ЕС постави въпроса за демокрацията, тъй като APK е спечелила парламентарните избори и свалянето й по този начин се тълкува като нарушаване на демократичния процес.

ЕС изрази и много сериозни притеснения, че ако правителството бъде свалено ще бъдат замразени редица реформи, които Ердоган започна. Така процеса на интеграция на Турция към ЕС ще бъде още повече усложнен и забавен.

Конституционният съд в Турция има право да забранява и разпуска партии, които действат срещу светския характер на държавата. Последната забранена партия в Турция е “Партия на добродетелта”, която се явява предшественик на AKP.

Bulgarian Post,31.03.2008 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар