събота, 22 март 2008 г.

Котките предпазват от инфаркт


photos:thesensibleroad

Георги Стоянов


В резултатите от изследването са взети под внимание влиянието на странични рискови фактори, като високо кръвно налягане, диабет, пушене на цигари и високо ниво на холестерол.

Собствениците на котки живеят със значително по-малък риск от инфаркт и сърдечни проблеми, съобщава Би Би Си.

Според изследване обхванало повече от 4500 възрастни, наличието на котка в дома е свързано с 40% по-малък риск от сърдечен удар с фатален край. Изследователите изразиха предположението, че котките намаляват усещането за стрес и безпокойство и по този начин предпазват от сърдечни болести. Откритието е представено на Международната конференция по сърдечни болести.

Изследването ръководено от професор Адан Кюреши от университета в Минесота предполага, че дори хората, които вече не притежават котка, но са живели с благородното животно известно време се ползват от защитния ефект на котешкото присъствие.
Все пак изследователите не препоръчват импулсивно закупуване на котка. Според тях, въпреки че котките наистина имат успокояващ ефект, съществува възможността хората, които са избрали да живеят с котка, по принцип да са с по-малко предразположени към инфаркт.

Това изследване не засяга въпроса за ползите от притежаването на куче, въпреки че съществуват данни, според които кучетата също имат благотворно влияние върху хората и то не се изразява единствено в сравнително по-активния живот на стопаните им, поради ежедневните разходки.

Според предишни проучвания съществуват убедителни данни, че контактът с животни има положителен психологически и здравен ефект, включително намаляването на нивото на стрес, превенцията на болести и алергии, понижаване на кръвното налягане, ускоряване на възстановяването след заболявания и поддържането на добра спортна форма. Изследването също показва, че на собствениците на домашни любимци се налага значително по-рядко да посещават личния си лекар.

dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар