сряда, 12 март 2008 г.

Писмо от “България” 1


Телевизията: начини на употреба

Димитри Иванов

Виждал съм как младите включват канала на MTV (Music Television) и слушат, без да гледат картината. Едно време превеждах разказ на Труман Капоти, в който - обратното - една жена пие текила и гледа телевизор с изключен звук. Авторът не обяснява защо жената е изключила звука. Евронюз пък излъчва видеорепортажи без текст.
Да гледаш картина без звук има предимства. Не чуваш глупости. Гледам картина без звук и си коментирам на ум:
- Ирак. Пак атентат. Сигурно казват, че е кървав. Сякаш не се вижда кръвта по площада. Там продаваха дини. Не приличаха на българските; бяха пипонести и бледо резедави. По-нататък е бомбоубежището, построено от немците. Дето управляемият фугас беше пробил в железобетона дупка само метър и трийсет широка, а после интелигентната термична бомба се вдянала през дупката, изпарила водния резервоар и хората. По стените имаше отпечатъци от длани. Някои бяха от мънички длани. Нямаше кръв. Скъпи са тия high-precision weapons. Дали е вярно, че войната в Ирак досега струва два трилиона долара? Нобелистът Стиглиц каза три трилиона. Е как толкова много? Ама казаха го във Вашингтон. В икономическата комисия на Конгреса. Суперновина! Масмедиите я минаха метър. Затова изключвам звука на телевизора.
- Това пък къде е? Този площад ми е познат. Да, Анкара. Нали там интервюирах Демирел. Сега пък показват Кемал Ататюрк. Това не е статуя. И портрет не е. И снимка не е. Какво е? Да, бе - восъчна фигура. Брей, пред музея на Ататюрк е почерняло от народ. Даже не се вижда улицата, дето по-нагоре правеха гьозлемета, и аз казах на моите хора, че едновремешните варненки правеха гьозлемета, а те ме гледаха недоверчиво. Никой не дъвче гьозлемета. Почитат си турците техния Ататюрк. Те и тогава го почитаха, но не беше такава тарапана. Стълпотворение е думата.
Защо е това стълпотворение? Я да потърся. Ето. Web site called Anitkabir. Ататюрк умрял през 1938 г. Музеят му е завършен през 1954 г. През 2006 г. посетителите са били 8.7 млн., през 2007-а - 12.7 млн. Това е рекордна посещаемост. Не само в абсолютни числа. Процентното едногодишно увеличение също е рекордно.
Не се интересувам от восъчни фигури. Влизал съм в музеи с восъчни фигури само от любопитство. Но восъчната фигура, на която и костюмът, и обувките са същите, каквито е носил Ататюрк, са предметно внушение. Той извършил реформи без аналог в друга държава. Младотурците направили преврат през 1913 г. и управлявали до края на Първата световна война. През 1915 г., когато те пратили арменците да измрат в сирийската пустиня, Мустафа Кемал Ататюрк се сражавал със съюзниците. Дарданелите. Галиполи. На територията на днешен Ирак имало три вилаета на Османската империя - Басра, Багдад и Мосул. Турция, вече победена от Русия, била - според руския император - "болният човек в Европа". Защо в Европа? И защо болен човек, а не болник? Защото руският император се изразявал на френски ли? Не знам. Зная само, че Чърчил бил първи лорд на адмиралтейството и казал: Я вместо Русия да излезе на топло море, ние заедно с французите, които после ще избутаме, естествено, да завладеем Цариград и Дарданелите. Ще установим държава на кюрдите в мосулския вилает. От Турция ще остане една ивичка на черноморски бряг, че и тя като Русия да няма достъп до Средиземно море. Помня я в музея на Ататюрк тази карта на Чърчил, дето Турция е само ивица черноморски бряг.
Десантът бил касапница и фиаско за Чърчил. Паднали 45 хиляди войници от Великобритания, Франция, Австралия, Нова Зеландия и Индия. Съюзниците окупирали Цариград и Измир. През 1919 г. Ататюрк ги подгонил през Месопотамия, Палестина и Синай и ги изпъдил от Египет. Основал Турската република през 1923 г. Заменил арабската писменост с латиница. Забранил фереджетата и фесовете. Дал равноправие на жените.
Един следобед оглеждал приготовленията за галаприем, на който щял да свири виенски оркестър. Чул мюезина да се провиква от минарето. И казал: "Тоя да не ми опява на главата!" След 48 часа нямало ни минаре, ни джамия.
Небивалата посещаемост на музея на Ататюрк в Анкара през 2007 г. е, защото немалко турци се уповават на светския му завет. Той задраскал 623-годишното османско и ислямско минало.
През 2007 г. една политическа криза (да има ли Турция президент ислямист) предизвика предсрочни избори. Военните, пазители на светския завет на Ататюрк, подсказаха, че след като направиха четири преврата, могат да направят и пети. Не направиха преврат.
Ако бяха направили, Турция щеше да стане за дълго неприемаема в ЕС като страна, в която се извършват военни преврати. Но защо западноевропейците са тъй меки към пълзящия ислямизъм? Дали не искат Турция да се реислямизира - не екстремно, но достатъчно, за да стане тя окончателно неприемаема в ЕС?
Как да го кажа това на онзи турчин, който във вашингтонския институт за стратегически изследвания ми издърпа чашата от ръката, изсипа я в мивката и каза: Щом си българин, няма да пиеш това! Ще ти донеса от най-специалното.

segabg.com,12.3.2008 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар