събота, 15 март 2008 г.

Ахмадинеджад запазва контрол в иранския парламент


Предварителните официални данни сочат, че на изборите в Иран се печелят от консерваторите.

Според около 70% от обработените бюлетини партията на настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад запазва контрола над парламента.

Консерваторите защитават тезата на неотклонно следване на принципите на ислямската революция и идеите на основателя на Ислямската република имам Хомеини.

Втора по брой на пуснати бюлетини - 15% - е реформаторската партия, която настоява за провеждане на социални и икономически реформи и затопляне на отношенията със Запада.

Останалите гласове се разпределят между независими кандидати.

За 290-местния парламент (меджлис) на Иран претендираха около 4 500 кандидата. Около 43.8 милиона иранци гласуваха вчера на изборите за парламента. Общо населението на Иран е 70 милиона. Според официалната информация избирателната активност бе около 65%.

Все още обаче не са известни резултатите от гласуването в провинция Техеран. На този район, според законодателството, се полагат 30 места в парламента.

Наблюдатели очакват с интерес преброяването на бюлетините там, тъй като предпочитанията на иранското население в областта натежават към реформаторите и те могат да увеличат процента на гласували за тях, а съответно и броя на местата си.

Времето за гласуване продължи 5 часа повече отколкото бе предварително обявено.

Вътрешният министър Мустафа Пор Мохамади пет пъти издава заповед за удължаване на работата на избирателните участъци, тъй като във втората половина на деня избирателната активност значително се увеличаваше.

news.ibox.bg,15.03.2008

0 коментара:

Публикуване на коментар