понеделник, 17 март 2008 г.

Не започвайте бизнес с бакалия


Фалитите на дребни търговци са се увеличили двойно

Валерия Стойкова

През миналата година в България са фалирали официално 240 фирми. Това са компаниите, които съдът е обявил за закрити. Много повече обаче са тези, които в действителност не работят по една или друга причина, но не са направени юридически постъпки за тяхното закриване. Има и друга категория, също не малко на брой, които са в процес на закриване, но поради мудните процедури у нас агонията им се точи с години.
Търговия на дребно е най-рисковият сектор при започване на нов бизнес. Ако през 90-те години на миналия век можеше да се пробие с малко квартално магазинче за храни и зеленчуци, сега това е почти мисия невъзможна. Особено в по-големите градове, където здраво са стъпили големите търговски вериги. Това показват проучванията на "Кофас", компания за управление на риска. Причината е в пренаситеността на пазара и голямата конкуренция, която цари в тази търговска ниша.
След селското стопанство търговията на дребно е на второ място и по брой на фалити на вече съществуващи компании за 2007 г. - 15,83 на сто от всички затворени фирми на дребни предприемачи. За 2006 г. процентът е бил два пъти по-нисък - 8,74.
Основна причина за краха на кварталните бакалии е настаняването на големите мултинационални търговски вериги на българския пазар като "Билла", МЕТРО, "Кауфланд". Повечето от тях не ограничиха присъствието си само в София и по-големите градове, а търсят по-голямо покритие в страната. Те могат да си позволят да предложат по-богат асортимент на стоките, да правят намаления на цените и въобще да разчитат на оборот и избор на снабдители. Тази конкуренция убива по-дребните и начинаещи в бизнеса, които губят клиентите си.
Конкуренцията си казва своята дума и като се разглеждат най-рисковите сектори по региони.
В Софийска и Пловдивска област, където концентрацията на търговски обекти е най-голяма, на първо място по спуснати кепенци са именно магазините на дребните търговци. В Софийско те са 13 на сто от всички фалирали, а в Пловдивско - 28,57%. По Черноморието обаче се оказва, че най-рискови са транспортните фирми - 22,22 от тях са банкрутирали миналата година. В Плевенско - традиционен селскостопански регион, 40% от земеделците и животновъдите са приключили с фермите си.

standartnews.com/bg,17 Март 2008

0 коментара:

Публикуване на коментар