петък, 28 март 2008 г.

Ердоган дойде с $415 млн.


Гостът хвърчи из страната с два правителствени хеликоптера


Румяна Николова

СОФИЯ/ТЪРГОВИЩЕ. Турският премиер Реджеп Ердоган донесе нови инвестиции от 415 млн. долара в Търговище. Гостът пристигна у нас по покана на българския министър-председател Сергей Станишев. По време на разговора на четири очи в Министерски съвет премиерът поиска лично съдействие от турския си колега за нов оглед на потъналия български кораб "Хера". Оценяваме усилията на турската страна и това трябва да стане по-скоро, защото близките на българските моряци очакват отговори, отсече Станишев. Двамата с Ердоган обсъдиха сътрудничеството в образованието, науката и културата, екологията, борбата с тероризма и военната област. България потвърди позицията си, че дава рамо на съседката ни по пътя й към Евросъюза.
След разговорите на "Дондуков" 1 Ердоган отпътува за Търговище с два правителствени хеликоптера. Там турският премиер посети стъкларския комплекс "Шише джам", придружаван от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Тук ще бъдат изградени още четири нови производствени мощности, каза Ердоган. Те ще включват втори завод за производство на плоско стъкло, завод за производство на автомобилни стъкла, завод за стъкла с нискоемисийно покритие и за ламинирани стъкла. В тази втора инвестиционна фаза турският холдинг "Шише джам" ще инвестира общо 415 млн. долара. Ще бъдат открити 500 нови работни места, а годишният оборот се очаква да достигне 185 млн. долара. Мащабният комплекс ще бъде най-големият на Балканите и в Европа.
Няколко часа по-късно Ердоган се върна в София. Снощи той се видя с Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. Днес Ердоган ще се срещне с президента Георги Първанов, а по-късно ще посети джамия и църква в Кърджали.

стандарт,28.03.08

0 коментара:

Публикуване на коментар