неделя, 16 март 2008 г.

Български политици-агенти са опасност за сигурността на ЕС и НАТО


Антон Станков

Комунистическото минало и връзките на много водещи български политици с тайните служби в страната и предимно със съветския Комитет за държавна сигурност - КГБ предизвикват сериозна загриженост на Запад.

Това съобщава германското радио "Дойче Веле".

Контактите на високопоставени български политици с КГБ се смятат в Брюксел за опасност за сигурността на информацията в рамките на Европейския съюз и НАТО. Според Дойче Веле, старите връзки са излезли отново на преден план, когато през миналата седмица стана известно, че международно известният руски търговец на оръжия Виктор Бут, който е имал отлични връзки с КГБ и по-късно с руските тайни служби е доставил малко преди ареста му в Тайланд, оръжие в България на стойност няколкостотин милиона долара.

Радиото отбелязва, че всеки шести български държавник от 1990 година до днес е бил агент на тайната комунистическа полиция Държавна сигурност /ДС/, известна с близките си връзки с КГБ и с ЩАЗИ. Дори сегашният президент Първанов е бил агент на ДС под псевдонима "Гоце", съобщава радиото, но това не предизвиква особени реакции в българското общество, за разлика от Германия, където дейността на ЩАЗИ беше не само напълно разкрита, но агентите й получиха забрана да заемат важни постове в държавата.

news.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар