понеделник, 8 март 2010 г.

Д-р Любомир Киров:Чашата на търпението преля !


Никола Братанов, Петя Царевска


Общопрактикуващи лекари от няколко български града обявиха, че следващата седмица ще спрат работа в знак на протест. Събеседник по темата в „Денят" на Дарик председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.
Д-р Киров, тази сутрин стана ясно, че на 8 март общопрактикуващите лекари в Кюстендил спират работа, в София и Пловдив ден по-късно също се присъединяват към този протест.

Да, също в Разград във вторник.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Докога сте решили да не работите?

От понеделник, току-що приключи събранието и на общопрактикуващи лекари от нашето дружество в област Велико Търново. От понеделник там ще се случи, от 9-ти всъщност ще се случи същото. И във Варненска област Варна има готовност. Тече подготовка и на други места.

Да, получихме информация от колегите от Шумен.

Така че не става дума за няколко града, става дума за цялата страна.

Докога няма да работите?

Ще го решаваме в движение съобразно на това какво ще се случи. Знаете, в нашето отворено писмо ние сме поставили няколко проблема и те са само част от проблемите. Едното е защо четвърти пореден месец не се заплащат навреме средствата за извършената от нас дейност, а и не само от нас, и от колегите от специализираната помощ, както и в болниците. Защо например не са изплатени все още разликите в потребителските такси за последното тримесечие на 2009 г. И нали разбрахте вече какво се оказа, че докато министър Дянков и националната каса обясняваха как няма средства и други такива неща, очевидно са ни лъгали и нас, и нашите пациенти. По този случай специално Министерство на здравеопазването е превело тези средства още на 11 декември 2009 г. към НЗОК. Тук става дума за над 3 милиона и тази вечер разбираме от новините, че на въпрос към НЗОК какво се е случило с тези пари, а това са част от вашите и нашите данъци, оттам казват, че не са получили такъв трансфер и сега ще проверят какво се случва. Представяте ли си за какво безхаберие става дума или пък за каква огромна лъжа, или манипулация? Като добавим към това и предложенията, които също произтичат от здравноосигурителната каса, да се промени наредбата за профилактичните прегледи така, че да бъдат орязани някои много важни изследвания за скрининг на социално значими заболявания, и защо - за да се икономисат примерно 1 или 2 милиона лева, това е, не знам как да го квалифицирам. Това е дребнавство, това е, за мен е политика, равносилна на "Наглите" само че в сектора на здравеопазването. Но това са само част от проблемите.

Над 3 милиона лева казахте, че ви дължи касата, ако съм ви разбрал.

Да, това е за разликата от потребителските такси за последно тримесечие на 2009 г. Да не говорим, че изтича и първото тримесечие на 2010 г. А иначе още не ни е заплатена дейността, която сме извършили през предходния месец, така че... януари става дума, а за февруари тепърва трябва да плащат. Просто не можем да си представим как ще се случи. Само за един месец това са около 12 млн. лева. Имайте предвид, че това са средства не за заплати, това средства, с които се издържат практиките. Плащат се заплати на нашите сътрудници, наеми, за помощен персонал и всичко останало.

На срещата с лекарския и зъболекарския съюз е било обещано до края на следващата седмица да се изплатят всички пари на лекарите. Очаквате ли тези средства да бъдат изплатени и ако се получи така ще бъдат ли отменени протестите?

Вижте, ние в това танго не участваме, макар че ако трябва да бъда откровен, на мен това ми е любимия танц, но точно в това - не. Многократно вече същите тези хора тая хватка я използват, за да потушат някакво напрежение, след което се оказва, че всичко, което е заявено, са само голи обещания. Ние не искаме приказки, ние искаме срещи, искаме всеки да си върши работата, така както си я вършим ние, така че нека да не ни обещават и да не ни замайват. Ние ще си продължим с нашите действия, докато не видим, че нещата влязат в правия път. Не може грубо да се нарушават закони, защото се нарушава Законът за здравното осигуряване. Не може да се нарушават правилата на разписан национален рамков договор. Не може да се скрият милиони левове, да се отклонят и пак казвам, това са вашите и моите пари като човек, който се осигурява здравно. Не може реформата да бъде опорочавана и никой да не търси отговорност на тези хора. Между другото реформата в здравеопазването не означава спестяване на пари, както, в каквато всъщност я превръщат точно тези финансисти, а и финансистите нямат работа в, как да кажа, в реформата. Те могат да консултират, но не и да управляват.

Д-р Киров, не трябва ли лекарските организации да танцуват това танго със здравния министър, а в същата тази бална зала да е финансовото министерство и целият кабинет?

Мисля, че финансовото министерство... на финансовото министерство всъщност трябва да му се забрани всякакво вмешателство и всякакъв достъп до проблемите в здравеопазването, и това би била най-здравословната мярка, т.е. да изолираме тоя контакт, защото, както се оказва, не е здравословен за системата на здравеопазване. Финансовото министерство трябва да осигури необходимите средства. Но сега в момента се случва следното: за да бъдем някакви измислени отличници, т.е. да нямаме финансов дефицит, както се биха в гърдите някои хора в края на годината, пострадаха хиляди, хиляди хора и не само в нашата система. И какво като излъгахме Европа? Някой повярва ли ни и какво се случва сега? Питам откъде тези 350 млн. ще дойдат? Те едва ли ще дойдат, разбира се, но откъде ще ги изтеглят, за да ги влеят в системата? Много са мъгливи обясненията. Разбира се, и ние имаме своето обяснение. Както казахме още преди месец, около 800 млн., които държавата трябва да осигури в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, и това са средства за нашите бащи, майки, пенсионерите, за инвалидите, за децата, за военнослужещите, тези 800 млн. не са предвидени в разходната част, т.е. те бяха спестени за държавата. Седели са четири-пет месеца някъде, какво, лихва ли са трупали, нямам идея какво се случва и сега изведнъж може би оттам ще се изтеглят тия пари, които пък иначе бяха обявявани за виртуални. Къде са отчетите на здравноосигурителната каса за последните месеци на 2009 г.? Какво се е похарчило? Какви разходи е имало за всякакъв вид дейности и медицински услуги? Влезте в сайта им и ще видите, че дори за октомври месец миналата година, когато имаше отчети, и тях ги няма вече, и те са покрити, а нови няма такива за края на 2009 г. Да не говорим пък за регулативните стандарти. Това са средствата, които се заделят, за да може пациентите да бъдат при нужда консултирани или да се провеждат изследвания, рентгенови снимки и други, и други.

А не вярвате ли...

Така тези средства също са много намалени, особено изследванията. Това пречи на работата. И стига сме се поставяли в унизителна ситуация, моите колеги, които, представете си, трябва да се молят, да пускат писмени молби, че им трябват още такива направления. Чакайте малко, трябва ли да се молим постоянно на някой си началник, на някой си министър, за да си осигурим необходимото здраве, за което така или иначе плащаме здравноосигурителни вноски. Да, ниски били вноските. Е, как ние ще убедим нашите съграждани, пък и самите себе си, че трябва да се плащат по-високи здравноосигурителни вноски, защото ще бъде по-добре, след като тези пари, които и в момента има, не се харчат за да се продуцира, да се произвежда здраве, а се държат в някакви банки, прехвърлят се в други сметки и се случва какво ли не, а хората си вадят пари от джоба да доплащат. Ето това ние не можем да приемем и, така, моля за разбиране. Това не е протест само като лекари. Ние протестираме като граждани, защото на всеки един от нас може да се случи всичко и със здравето му, и всеки един от нас си плаща данъците и осигуровките.

Казахте, че не вярвате тези 350 млн. лева да се появят отнякъде и да дойдат при вас, но това увери здравният министър по-късно, след тази среща между премиера и представителите на лекарския и зъболекарския съюз.

Здравният министър в случая е бил в ролята на ваш колега, например. Някой е казал нещо и той го препредава, това не е негова идея. Той е казал какво там са рекли премиерът и финансовият министър.

Затова ли той отложи малко срока, не както беше казано след срещата при премиера в края на следващата седмица?

Ами да забелязали сте разликата в сроковете. Вие бихте ли вярвали примерно на човек, който ви казва преди четири месеца някъде, гледах интервю, в което същият министър на финансите каза, че март месец тръгваме да излизаме от кризата. После този март стана след април, сега ще стане средата на годината и т.н. Един път се обеща, че ще се осигурят финансови средства, не стана. Че съюзът, за мен и моите колеги, е много грешна политика, но всеки греши, подписа националният рамков договор, което всъщност беше грешка. Защо го подписа? Защото разчиташе на коректност от другата страна примерно, да приемем чистата теза, че ще се съобразяват управляващите с мнението на съсловните организации, че ще се работи заедно, че ще се подредят нещата. Какво се случи - нищо. След това се забавиха средствата или се оказаха по-малко. Пак имаше обещания, пак не се спазиха. Вие в тази ситуация бихте ли вярвали? Пак казвам, ние на приказки и на пиарски акции не вярваме.

Да бъдем малко по-конкретни и да се върнем на предстоящите протести, които ще засегнат много хора, които имат проблеми със здравето. Разбрахме, че ще има в Кюстендил двама дежурни лекари, които ще поемат целия поток от пациенти. Адреси ще има и по другите градове...

Да, навсякъде ще има такива осигурени кабинети, които да поемат това, което не търпи отлагане. Но, вярвайте ми, пациентите ни се отнасят с разбиране. Е, разбира се, ще има една малка част, които ще са негативно настроени, както по всеки един повод и навсякъде в едно общество. Но масата пациенти разбират, че това, което ние правим, не е само за нас. То е за всички ни и това означава подкрепа. Въпросът е принципен. Нека да не се забравя, че ние общуваме, ние, 4800 души се грижим за 6,5 милиона българи и общуваме с огромна част от тях ежедневно. През нашите кабинети в годината минават, се извършват 30 милиона прегледи. Това са много, много контакти. И нас не ни интересуват социологически проучвания и други такива, защото ние постоянно сме в общественото мнение. И анкетите съответно с годините и през последните особено показват повишаваща се удовлетвореност от семейните лекари. Разбира се, има и критики към нас, но, ако няма критики ние няма да се развиваме. Така че сме наясно каква е ситуацията, разчитаме на подкрепа също и от пациентските организации, с които сме водили, с някои от тях предварителни разговори и сега предстоят още. Защото също са ощетени. Какво се случва с лекарствата?

Д-р Киров, възможно ли е в почивните дни да вземете някакво решение за по-нататъшните си действия, или остават тези дати, които са обявени от регионите, и от понеделник нататък ще има развитие?

Не разбрах точно въпроса, но ако става дума дали ще спрем протестните действия...

Казахте, че в движение ще решавате колко дни да протестирате.

А, да, да.

Възможно ли е в събота и в неделя да вземете някакви решения за по-нататъшните си протести?

Не, това ще се решава в движение. То решението е взето. Протести започват. Дори ние планирахме да започнат малко по-късно, но напрежението сред колегите е огромно и когато нещата идват отдолу нагоре, което е демократичният начин, ние сме длъжни да се съобразим с това. Просто колегите искат да го направят, защото им е дошло до гуша. Чашата на търпението преля.

дарик / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар