понеделник, 22 март 2010 г.

Трудно е клиентите да имат право на избор,след като не знаят кои са продуктите !


Има ли ГМО в продуктите на пазара?

© Снимка: БГНЕС

Представители на неправителствени организации раздаваха зеленчуци на народните представители по време на дебатите по закона за ГМО

Само в една единствена, централна лаборатория в софийската РИОКОЗ се изследват проби за наличие на генно-модифицирани организми в продуктите. Ръководителят на лабораторията Любина Донкова обясни в предаването "Хоризонт до обед", че всяка година се изготвя план за провеждане на държавния здравен контрол от Министерство на здравеопазването, в който се посочва броят проби за изследване, както и в кои продукти ще бъде търсено наличието на ГМО.

Експертът обясни, че по-лесно се извършва контролът и мониторингът за присъствието на ГМО в храните, отколкото в околната среда. Донкова потвърди, че в 8% от изследваните храни е открито наличие на ГМО над допустимите 0.9%. Ако след откриването на присъствие в храните на ГМО над допустимите норми това не баде обозначено на етикета, производителят подлежи на глоба. При едноличните търговци /ЕТ/ глобата е над 30 000 лв. При повторно нарушение глобите са двойни, а след това предстои изземване. Миналата година в София е имало само едно регистрирано нарушение.

До момента, в който темата за ГМО попадна в центъра на общественото внимание само в два продукта е било обозначено наличието на ГМО - соев лецитин, произведен от генетично модифицирана соя и царевично брашно, българско производство, на чийто етикет е било обозначено, че съдържа генетично модифицирано брашно. След възникналите дискусии се наблюдава тенденция на увеличаване на пробите по заявки от производители, уточни Любина Донкова. Тя каза още, че от РИОКОЗ дават информация за продуктите, съдържащи ГМО на сайта си, но не могат да посочват марките и фирмите, които ги произвеждат.

Според Светла Николова от "Агролинк" е трудно клиентите да имат право на избор, след като не знаят кои са продуктите. Тя каза, че може би е необходим прочит на закона на храните, като се включат и представители на непрамителствените организации. Според нея е необходимо въвеждането на знак на храните "Без ГМО", какъвто вече се използва в Германия, Франция и Италия.

бнр /

България Таймс:Топ Новините-информационен уеб сайт


0 коментара:

Публикуване на коментар