понеделник, 1 март 2010 г.

За четвърти пореден месец здравната каса забави плащанията към болници,лекари,аптеки и лаборатории !


Здравната каса продължава да не плаща на лекари и болници !

Янина Здравкова

Емил Райнов

За четвърти пореден месец здравната каса забави плащанията към болници, лекари, аптеки и лаборатории, обявиха от БСП. За дейността през януари още нищо не е платено, въпреки че според рамковия договор парите трябваше да се преведени до края на февруари, обясни и председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов.

Тенденцията за бавене на парите започна още през октомври. Дейността за ноември пък беше платена чак през януари, при това с пари от бюджета на 2010 г. За декември само държавните болници получиха всичко дължимо от касата, а общинските и частните болници - едва 50 на сто. Според Райчинов останалите 50% са били платени едва тези дни.

Перманентните забавяния водят до трупане на все по-големи дългове, бавят се и заплати, особено в по-малките болници, каза Райчинов. Според него обаче няма информация кредитори, които обикновено са търговците на лекарства, да са наложили запори върху сметките на болници заради борчове.

От касата пък обясниха забавянията с липса на пари. За януари били събрани едва 30 млн. лв. от здравни вноски, твърдят оттам. Това е рекордно ниско и близо 1/5 от очакваните приходи. Според БСП обаче единствената цел са икономии. "Може би в центъра на здравната система застава финансовият министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори и с цената на здравето на българските граждани", обяви шефът на съвета по здравеопазване в партията Емил Райнов.

Заради рестрикциите БЛС реши да свика национален протест на Световния ден на здравето 7 април, съобщиха още от лекарския съюз. На протест в същия ден ще излязат и общински и частни болници, както и пациенти.

От съсловната организация искат бюджетът на касата да бъде актуализиран, така че той да стигне нивото на бюджета за миналата година. В момента разходите на НЗОК за 2010 г. са орязани с близо 500 млн. лв. спрямо м.г. Подобно е искането и на пациентски организации, а от БСП дори ще внесат в парламента промяна в закона за бюджета.

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар