събота, 27 март 2010 г.

Здравеопазването влиза в последния етап от хаоса !


Честито, здравеопазването влиза в последния етап от хаоса !

ББ ЗАКОПА БЪЛГАРИЯ !

25 Март 2010


Вестник "Галерия"

Уравниловката на заплатите на лекарите в държавните болници и вкарването на частни фондове на непазарен принцип пращат публичните услуги в миналото без гаранция, че това е по-добре !

Янина Здравкова

През януари премиерът и здравният министър откриха лаборатория в Националната кардиологична болница. Но 2 месеца по-късно премиерът взе на мушка високите доходи на лекарите, които най-често са кардиохирурзите. Но големите възнаграждения, които получават, не са незаконни, а са финансирани от скъпо платените клинични пътеки.

Снимка: Борислав Николов

Както са я подкарали от ГЕРБ, догодина България ще осъмне с приватизирано здравеопазване. В четвъртък правителството прехвърли поредния актив в полза на частната здравна услуга - кадрите. В същия ден шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов обяви, че е готов с черешката на мандата си - законопроект, който ще накара хората да се осигуряват задължително в частните здравни фондове, т.е. ще ги захрани с публичен ресурс.

Така вече всички нужни

фактори за прехвърляне на здравната система в частни ръце са налице.

Даром или срещу малки суми на фона на очертаващата се печалба властта осигури на бизнеса всичко - персонал, лечебна мрежа и финансиране.

Започна Симеон Дянков, като оряза парите на здравната каса с 40% и ги прати във фискалния резерв. НЗОК бе принудена да бави плащанията, а когато все пак преведе парите - те са по-малко от отчетената дейност. Лекарите не харесаха този метод на водене на бюджетна политика и заплашиха с протести, джипитата дори спряха работа за един ден. Дянков и премиерът Борисов тържествено обещаха още пари. След което се оказа, че няма откъде да ги намерят - нито посмяха да вдигнат здравната вноска, нито дори да вземат поне част от средствата от чиновници, армия и полиция. Естествено, за пипане на фискалния резерв и дума не може да става. А когато се оказа, че пари няма да има, съобщиха на обществото, че всъщност 40% от средствата на касата се източвали с кражби по болниците и отчитане на неизвършена дейност. Без данните да са особено обосновани. Премиерът започна да повтаря как лекари получават по 70 000 лв. заплата, а здравната каса - как 1 пациент е бил хоспитализиран 15 пъти миналата година. Посланието е ясно - докторите не заслужават повече пари и затова няма да ги получат.

Срещу това обаче никой не отваря и дума за реформа, която да свие тези течове. Което значи, че когато орежеш приходите на болниците с 40%, вместо да свиеш кражбата с толкова, просто ще фалираш болницата. Тя вече си има огромни дългове, натрупани и заради липса на приходи от касата. Кредиторите - основно търговци на лекарства, могат във всеки един момент да поискат от съда да я обяви в несъстоятелност и да започнат да получават активите й срещу дълга. А част от тях, както знаем, си имат и частни здравни фондове. Сега почти на тепсия ще получат и болници. А там, където тази схема не успее, си има частни болници - вече отворени или в процес на отваряне, при това във време на криза. Например Лом освен общинската скоро ще има и частна болница.

На частната ще й е далеч по-добре, ако общинската фалира -

всички пациенти ще са за нея. В Пловдив, казват, се строи поредната кардиоболница.

За да е още по-лесно, здравното министерство предложи поправки в Закона за лечебните заведения, които вече са приети на първо четене. Според тях почти всички пречки за откриване на болница отпадат, основното, което се иска, е да имаш пари. Няма акредитация, няма здравна карта, която да казва къде от какви медицински услуги има нужда. Единственото, което дели новата болница от договор със здравната каса и съответно - гарантирани приходи, са критериите за наличие на достатъчно специалисти и апаратура. Които е съвсем лесно да се напазаруват от държавните и общинските болници, особено в момента.

Защото здравното министерство възнамерява да закове поредния пирон - да сложи таван на доходите на лекарите в публичните лечебници - 3500 лв. Още по-лошо - ще въведе и уравниловка на заплатите и те ще са почти равни в различните отделения. Сега в клиниките с по-високи приходи се получават и по-високи възнаграждения. Да, това донякъде се дължи и на съмнителния начин, по който са определени цените на клиничните пътеки, по които се издържат отделните специалности. Благодарение на лобито на кардиохирурзите в НЗОК преди 7 години този вид дейност се радва на доста добри цени. Заради които пък кардиохирургичните болници и клиниките за инвазивна кардиология процъфтяват, а броят им нараства епидемично. За това обаче не са виновни редовите лекари и в момента, в който някой посегне на заплатите им, те

просто ще избягат в частни болници

Откъде обаче ще се издържат тези частни болници, при положение че здравната каса не плаща? Първо - там системата на кешовите плащания е доста по-добре развита, отколкото в публичните. Ако частната болница смята, че за нещо НЗОК не плаща достатъчно, винаги ще си го вземе от пациента, при това съвсем легално. Тя, за разлика от публичната, е създадена, за да формира печалба - дали от осигурителен фонд или от пациента - няма значение. Затова и не поддържа тежки и скъпи структури като голяма реанимация, по-редки специалности и по-голям персонал. Частната болница лекува леки и средно тежки случаи и разчита на оборот. Тя няма ефективна реакция при усложнения точно заради липсата на скъпия капацитет за това, което я прави и по-рискова. Затова и в частната болница тежкоболни хора нямат място, освен ако не си плащат солидно.

Второ, за това е помислил и Лъчезар Иванов - здравната вноска ще се вдигне. Догодина с 2%, защото пък според него, напук на Симеон Дянков, системата е недофинансирана. Още по-догодина може и с още, защото пак ще се окаже недостатъчно финансирана, и така до края на мандата, когато нищо чудно осигуровката да скочи на 14%.

Защото тогава освен частни болници ще

трябва да издържаме и частни фондове

Идеята е догодина сегашната 8-процентна вноска да влиза в НЗОК, а новите 2% - в частните фондове, макар че още не е ясно какво ще предоставят те срещу парите на хората. Новата вноска ще е задължителна, но лична - ще си я плаща работникът. Най-красивото е, че на частен фонд няма да има право половината население, при това - по-болната половина. Осигуряваните от държавния бюджет - деца и пенсионери, ще са записани само в НЗОК. Защото, според Иванов, не бива да се налива публичен ресурс в частни фондове. Този човек така и не научи, че всяка задължителна такса, данък или осигуровка са публични, независимо кой ги плаща.

Което пък значи, че фондовете ще обслужват основно здрави осигурени, а здравната каса - болните. Така НЗОК или ще стигне до невиждан дефицит (особено като се има предвид колко плаща държавата за своите осигурени), или ще предоставя толкова малко услуги, че за кратко време пенсионерите ще намалеят драстично.

Частните фондове, подобно на частните болници, са направени, за да генерират печалба (Иванов засега предвижда да им я забрани в първите 2 г., но после - може). И ще направят всичко възможно, за да я получават в максимален размер, като основният метод е да не плащат за лечение - дали с откази да се признае извършена дейност, или с крайно малки пакети - няма значение. Ефектът ще е, че пациентът ще плаща още и още. Това става още по-лесно и ако те притежават и болници, например приватизирани през дълговете им, ако фондът си има и фирма за дистрибуция на лекарства. Още повече, че ако имаш болница, тя може да работи само с фонда собственик и да отказва договори на останалите. А ако тази болница е в Лом, това пък значи, че цял Лом ще се осигурява в един-единствен фонд. Дотук с конкуренцията и очакваните от нея чудотворни ефекти.

А това е само началото. Управляващите често говорят и за пълна демонополизация на здравната каса след време, т.е. всички пари от здравни вноски да отиват в частните фондове. Което пък значи, че и за здравите и богатите ще е трудно да оцелеят, да не говорим за останалите.

Още не е късно властта да спре това. Въпросът е дали иска.

сега / Разумният път - The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар