вторник, 9 март 2010 г.

Хасково остава без лекари днес !


Хасково остава без лекари днес !

Обичайната навалица пред кабинетите в поликлиниките ще расте !

Източник:Свобода ДАСКАЛОВА

09.03.2010

Ако сте решили днес да се прегледате при личния си лекар, не го правете между 12 и 13 ч! По това време всички 116 джипитата в хасковска област спират работа.

Общопрактикуващите лекари са принудени да започнат ефективни протестни действия.

Управителният съвет на Сдружението на общопрактикуващите лекари взе решение за спиране на работа1 час днес. С всеки ден ефективните действия ще се увеличават с по още 1 час
вия, заради неизплатените пари за извършените от тях здравни услуги от януари до сега. Това съобщиха от асоциацията на семейните лекари в региона. В момента в хасковско работят не повече от 119 общопрактикуващи медици.

Вече четвърти пореден месец Здравната каса просрочва плащанията им. Закъсненията стават системни и не е нормално да не противодействаме по някакъв начин на тази явна несправедливост, казаха на пресконференция членовете на управителния съвет на Сдружението.

От съвета са изготвили отворено писмо до всички джипита, пациенти и граждани, в което обясняват причините за взетото решение - всеки ден с по един час да се увеличава спирането на работа, докато бъдат преведени средствата от касата. В договора между лекарите и РЗОК ясно е написано, че плащанията за предходен месец трябва да бъдат издължени в края на настоящия. Въпреки това, в съобщение, публикувано в сайта на Здравната каса се казва, че плащанията ще бъдат извършени в зависимост от постъпилите приходи от здравни осигуровки, което няма нищо общо с договора.

Около 12 000 000 лв. са на месец тези липсващи по трасето пари. Потърпевши излизат пациентите, защото хем разчитат на осигуровката си, за която плащат, хем няма да бъдат обслужвани при това критично положение. Става ясно, че някой точи системата, заявиха лекарите.

Д- р Николай Николов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково обясни, че с всеки изминал ден броят на джипитата намалява. 25% от практиките не са заети. Лекарите масово се отказват, заради ненормалните условия на работа и неуважението от страна на РЗОК. От началото на годината 3- ма хасковски медици, работещи като лични лекари са заминали за Германия, където заплащането им е десетократно по- голямо. Над два пъти са намалели и медицинските сестри, работещи в кабинетите на семейните лекари.

Над 10 млрд лв са инвестирани в болници у нас, но ремонтът на поликлиниките се извършвал с лични средства на джипитата, каза д- р Николов. Той подчерта, че само от неговите пациенти, в Касата са приведени приблизително 21 000 лева, тъй като всички те са осигурени и редовно си плащат вноските. Но парите се губят, защо и къде- никой не дава обяснение, възнегодува медикът. От януари т. г. изследванията са намалени с цели 30%. Това ще рече, че е поставен лимит на броя направления, които едно джипи има право да изпише и този брой е намален от досегашния с една трета.
Д- р Христо Желязков, един от най- натоварените общопрактикуващи лекари(обслужващ 4 500 пациенти), работещ със Здравната каса е с наложено наказание на стойност 8 000 лева, за това, че е превишил броя на направления за хора, които действително са имали нужда от тях, което само по себе си е абсурдно, коментира д- р Николов. Когато някой не си плати тока, веднага му го спират и това се възприема като нормално. Защо тогава ние да нямаме право да си получим парите? Нека онези, които събират средствата от здравни осигуровки да си свършат работата. В Европа ли сме, или в Третия свят?

Д- р Марио Янакиев - председател на комисията по здравеопазване към общинския съвет на Хасково и общопрактикуващ лекар опдкрепи колегите си. По думите му условията им на работа са отвратителни, но лоялните пациенти с изплатени здравни осигуровки не трябва да бъдат наказвани, защото нямат вина.
Управляващите действат в сферата на Здравеопазването на принципа: проба- грешка. Това трябва да се преустанови, коментира лекарят.

Д- р Шишманов от Димитровград заяви: Парите, които Здравната каса дължи като доплащане за пенсионерите, ползващи се с преференции при преглед още от октомври 2009 г не са изплатени на джипитата. Как пари от бюджета на 2009 г ще бъдат изплатени с други такива през 2010 г не е ясно. Пет месеца лекарите работят на вересия на държавата, тъй като от НАП са превели сумите на касата. На Симеон Дянков му давам срок най- късно до април да е все още на поста си.
Междувременно десетки пациенти заявиха, че не са склонни да плащат за преглед при джипито си, ако от другата седмица личните лекари демонстративно скъсат договорите си с касата. Хората обаче бяха категорични, че медиците трябва да търсят правата си и одобриха започващия днес протест.

Ако до 19-ти март не ни платят парите от януари, ще спрем окончателно да работим, каза Николай Николов - шефът на джипитата. Спешните случаи ще бъдат обслужвани. Лично аз сериозно се замислям дали да не преустановя договора с Касата и да премина на свободна практика. Много от колегите също имат готовност да го направят. Не е нормално като влезе в кабинета пациент, да му пишем един куп документи, да го проверяваме дали е осигурен, да му губим времето с други бумащини, а за предлед да отделяме едва 5 минути. Нас ни избират неа всеки 6 месеца. Според проучванията личните лекари се ползват с най- голямо доверие сред обществото от всички, работещи в здравеопазването.

Хората не вярват на Здравната каса, затова половината от неосигурените не желаят да плащат здравни осигуровки. Доверие нямат на институциите, че правилно боравят с парите им. Държавата не е казала, че за един месец ще спре депутатските заплати, нали? Парламентът представлява глутница от 250 души, окопали се във властта. Убеден съм, че обществото ще ни подкрепи.

http://www.snews.bg / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар