петък, 19 март 2010 г.

Кметове вдигат наемите на личните лекари !


Кметове вдигат наемите на личните лекари

Кметове вдигат наемите на личните лекари !


19.03.2010

Общопрактикуващите лекари от 24-то ДКЦ в София сигнализираха за неправомерно увеличаване на наемите им със задна дата – от първи януари миналата година. Според тях това е в разрез с все още действащия закон за лечебните заведения, който регламентира наемът им да е в размер на 10% от пазарната цена на общинските помещения. Кметът на район Надежда обясни увеличението с общинска наредба. Според него, ако се запазят ниските наеми на личните лекари, реално общината ще дофинансира частните лекарски практики.

В 24-а поликлиника в квартал Надежда общопрактикуващите лекари са 26. 20 от тях не са плащали наем през миналата година, тъй като реално не е имало на кого. Преди това се издължавали на софийския медицински холдинг. Той обаче е в ликвидация от 2008 година.

Д-р Пенка Кунчева – общопрактикуващ лекар: "Ние искахме банкова сметка, даже ги превеждахме по старата сметка на холдинга, но ни ги върнаха сумите, защото не съществували вече такива сметки, били ликвидирани с ликвидацията на холдинга."

Досега общопрактикуващите лекари плащали по 10% от пазарната цена на помещенията или средно по 6 лв. на месец за кабинет. Със сметките за ток, вода и парно, разходите им месечно достигат до 180 лв. Според новите договори наемът им ще скочи на 140 лв., а заедно с останалите сметки разходите на един личен лекар ще станат около 320 лв. Това според джипитата ще доведе до фалити. Кметът на район Надежда Димитър Димов обаче е категоричен, че подобни ниски наеми не могат да се поддържат.

Инж. Димитър Димов: "За мен е изключително нередно да се настова да се плащат тези ниски цени от 10 %, защото за мен това си е една скрита дотация на общината към общопрактикуващите лекари.
Личните лекари от 24-о ДКЦ не пожелаха да уточнят какви са приходите им на месец, но сумата на година приблизително достигала около 12 хиляди лева. Според тях, ако трябва да плащат по 4000 хиляди годишно за наем и режийни на кабинет - ще бъдат принудени да напуснат поликлиниката. Разумната такса за помещенията според тях е около 14 лв. на месец.
Автор: Таня Илиева

бнт

0 коментара:

Публикуване на коментар