неделя, 7 март 2010 г.

Борисов и Цачева излъгали,че са срещу въвеждането на ГМО в България !


Борисов и Цачева излъгали, че са срещу въвеждането на ГМО в България

07.03.2010 г.

Борисов и Цачева излъгали, че са срещу въвеждането на ГМО в България !

Инициативен комитет на родители и граждани, настояващи България да остане зона свободна от ГМО, обвиниха премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че преди седмица са им обещали, че ще приемат исканията им ако успокоят протестиращите пред парламента и след това са се отметнали от думите си.

В декларация на инициативния комитет се казва, че нито едно от исканията на гражданите, депозирани през последната седмица при председателя на Народното събрание Цецка Цачева, не е било взето предвид, както е било обещано.

В подкрепа на твърденията си гражданските организации информират, че:

• Отпада забраната за полеви опити с генетично манипулирани пшеница, лоза, маслодайна роза, тютюн, овошки и зеленчуци;

• Отглеждането на ГМО с търговска цел не е забранено дори в зоните от националната екологична мрежа и без никакъв буфер около тях;

• Отстоянията за пространствена изолация на ГМ култури от други насаждения са минималните предложени, вместо максималните;

• Няма никаква гаранция и срок за въвеждане на предпазна клауза за забрана на разрешени в ЕС генно манипулирани хибриди;

• Няма я и поисканата от природозащитниците задължителна оценка за съвместимост с цел опазването на зоните от Натура 2000 и 30 км около тях, каквото е изискването на Закона за биологичното разнообразие и което не само е заплаха за българската природа, но и противоречи на Европейските директиви за опазване на местообитанията и птиците.

Освен, че атакуват правителството, гражданските организации нападат и американския посланик Джеймс Уорлик, който според тях е лобирал в полза на ГМО, а правителството е забравило, че България е суверенна държава.

От Инициативния комитет категорично настояват:

• Да се забрани отглеждането с търговска цел на ГМО в защитените зони и територии от националната екологична мрежа за постигане целите на Закона за биологичното разнообразие. Сега действащият закон, както и приетите от Комисията изменения, забраняват в зоните от НАТУРА единствено полевите опити, но не и производството на ГМО.

• Да се въведе задължително изискване производството на ГМО в 30 км пояс около зоните от НАТУРА да се разрешава единствено и само след положителна оценка за съвместимост с опазването на зоните.

• При стартирането на процедура по предпазната клауза да се налага временна забрана над съотвения ГМО, докато приключи процедурата.

• Да се наложи изрична забрана за полеви опити с традиционните за България култури. В сега действащия закон има такава забрана, докато в промените му тя отпада.

гласове / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар