понеделник, 8 март 2010 г.

Решението на ЕК да позволи картофа "Амфлора" е удар за американските противници на ГМО !


ГМО - далеч от чиниите ни !

Колко ГМО ядем?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Колко ГМО ядем?

Решението на ЕК да позволи картофа "Амфлора" е удар за американските противници на ГМО, които разчитат на Европа да задава посоката в този дебат. Крайно време е да се проумее, че ГМО-храните са наистина опасни.

Съвсем доскоро десетки хиляди американски активисти, борещи се от години против генномодифицираните храни, се надяваха САЩ да започнат да следват пътя на ЕС и да отхвърлят използването на продукти на генното инженерство. Те ликуваха, когато миналата година базираната в САЩ компания „Монсанто” изгуби делото си срещу Германия, която наложи забрана върху отглеждането на генномодифицираната царевица МОН810. Според активистите единственият ефективен начин за борба срещу ГМО е тъкмо този: пълна забрана на тяхното отглеждане. Частичните ограничения оставят отворени много врати за проникването на ГМО в хранителната верига, а самото отглеждане е сериозен проблем за околната среда, твърдят ветерани на борбата срещу инвазията на биотехнологиите.

Косвените вреди от ГМО

На бунт срещу ГМОBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: На бунт срещу ГМО

Макар че САЩ са царството на генното инженерство, неговите продукти съвсем не са популярни сред американците. Но в САЩ няма закон, който да налага обозначаването на храните, които съдържат генномодифицирани съставки. Следователно: малцина са онези, които знаят как да държат ГМО далеч от чиниите си. Данните от анкети, провеждани през последните няколко години, са категорични: 90 процента от американците искат ясно обозначаване на храните и не биха купили продукти с високо съдържание на ГМО.

Че ГМО-храните са вредни, доказват и най-новите изследвания: според резултатите от тях „яденето” на ГМО може да причини хранителни алергии, увреждане на жизнено-важни органи, имунна недостатъчност. Да не забравяме и вредите за околната среда.

Но политическите интереси и парите спират приемането на законодателство, което да задължава производителите да обозначават храните с генномодифицирани съставки. Това може да се промени при управлението на Барак Обама, който подкрепя приемането на нови закони за ГМО-храните. Такова законодателство ще е полезно, но за жалост вече няма да е достатъчно, казват множество учени и организации, посветили работата си именно на този проблем. Най-новите изследвания ги убеждават, че само радикална забрана за отглеждането на геннномодифицирани култури може да реши проблема.

Потребителите да кажат "не"

Борбата срещу генетично манипулираните продукти в САЩ върви точно в тази посока. 5-годишно дело за забрана на генномодифицирана люцерна стигна до Върховния съд, а съд в Сан Франциско решава тези дни дали да забрани засаждането на генномодифицирано захарно цвекло. Ако съдът наложи тази забрана, решението му може да се окаже началото на края на храните, произведени чрез генно инженерство.

На американския пазар има около 30 000 ГМО-продуктиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: На американския пазар има около 30 000 ГМО-продукти

Освен чрез съдилища, американските потребители се борят срещу „лошите” храни и с помощта на електрониката. Тъй като на пазара в САЩ има може би 30 хиляди продукти, които съдържат генномодифицирани съставки, изготвянето на пълен списък на тези продукти е така да се каже невъзможно. Но и за този проблем е намерено решение: нова програма за iPhone и iPod предлага списък на храните, които със сигурност не съдържат генномодифицирани съставки.

В крайна сметка потребителите са онези, които трябва да решат съдбата на ГМО-храните, казва Джефри Смит, един от лидерите на американската офанзива срещу ГМО и автор на две известни в цял свят книги: „Семената на измамата” и „Генетичната рулетка”. Смит е убеден, че политиката не е в състояние да намери адекватно решение на проблема с ГМО-храните. „Това е задача на потребителите”, казва американският противник на ГМО.

Автор: Соня Каникова, Редактор: Д. Попова-Витцел

DW / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар