понеделник, 8 март 2010 г.

ББ пред "Стандарт" за лекарските протести !


- Заради кризата вече повече от година затягаме коланите, но вече се чуват недоволни гласове. Готвят се протести, най-вече в здравния сектор. Какво ще предприемете?

- Държавата не е брашнян чувал, не е бездънна каца. Не случайно и комисарят Оли Рен, и Германия, и цяла Европа посрещнаха Папандреу с критики. За нас обаче казаха: вие сте друг народ, който работи.

На българите им трябва здрава работа и здрава финансова дисциплина. Животът не е само тези месеци криза. Ако не правим това, което в момента се случва, комисарите ще идват първо в София, преди да отидат в Атина. И ще ни задължават да правим това, което правим сега. Като нация нямаме ли самочувствие да си налагаме сами дисциплина, че трябва друг да ни го каже?!

- Болниците продължават да се бунтуват, искат и смяна на здравния министър. Ще се случи ли това?

- Защо да го сменям? Нека да видим, защо се бунтуват в болниците. Защото досега беше хубаво. В края на годината от излишъците се запушват дупките и всички са добре. Да, ама има болници, които са душегубки, които не лекуват. Затова се налага да правим реформа. Вече имах срещи с лекарския и със стоматологичния съюз и даже завчера им платихме на стоматолозите. Днес ще си получат парите. В сряда на Министерски съвет ще вземем решение да освободим 350 милиона от резерва на здравната каса, за да почне да се разплаща. Сега в много болници текат проверки за злоупотреби. Искам обаче да им напомня, че и когато не е имало криза, е плащано с един месец закъснение. Сега плащаме с два месеца закъснение в условия на криза, но ще се постараем и това вече да не се случва.

Излизат всички и казват, искаме пари. Когато имаше излишъци - не искаха. Знаете, че веднага след изборите се заговори, че февруари, март ще се готвят протести. Сиреч това е един сценарий. Винаги можеш да намериш от 80 хиляди бели престилки няколко хиляди недоволни. Винаги. Аз истински разчитам на тези хора, които се грижат за здравето и са най-интелигентната част от обществото, да разбират, че и финансовата дисциплина е здраве за нацията, за следващите поколения.

- Ще се увеличи ли възрастта за пенсиониране, както иска Европа?

- Има време до 2012 г. Няма да харчим енергия за подобни действия сега. Но аз не знам един пенсионер, който да иска да се пенсионира навреме. Всички казват, че са работоспособни.

Част от интервюто на ББ пред вестник "Стандарт".

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар