събота, 6 март 2010 г.

Няма пари за лекарите,защото приходите от здравни вноски са пренасочени за други цели !


Лекарско недоволство !



350 милиона лева от големия резерв на здравната каса ще бъдат отблокирани до края на месеца. Това е обещал днес премиерът на Българския лекарски и зъболекарски съюз. Повод за спешната им среща тази сутрин са намеренията на личните лекари от София и Пловдив да спират работа от понеделник, заради забавените им плащания.

Всички софийски джипита вече са готови с табелките с извинение към пациентите си. За това, че от вторник спират работа и ще препращат пациентите си към един единствен кабинет в 29-та поликлиника.

БНТ: Защо сте готови на такива крайни действия?

Д-р Диана Чинарска - Дружество на софийските общопрактикуващи лекари: "Ами защото в продължение на 6 месеца е ясно, че финансовата част не е в синхрон с добрите желания и намерения на правителството."

Джипитата имат да получават пари още от декември. Казват, че не вярват повече на сълзи и не отмениха протестите си, въпреки обещанието на премиер и министри от тази сутрин, че ще се изплатят до края на следващата седмица и отблокиране на резерва до края на месеца.

Божидар Нанев – министър на здравеопазването: "На практика те могат да бъдат отблокирани с решение на НС, очаквахме да бъдат отблокирани в средата на годината, но решението може да бъде взето и по-рано."

350 милиона допълнително биха могли да решат проблемите на системата, смятат лекарите. Обяснили им, че за отблокирането им било достатъчно правителството да го реши, а не парламентът. Нямало нужда, защото в закона били вписани “Временно излишни пари” – им обяснил финансовият министър. Но не им казал за какво ползва парите от здравните вноски, та бюджетът на касата не стига.

БНТ: Какво подозирате?

Д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС: "Просто временно се ползват за нещо друго, след това се възстановяват."

БНТ: Вярвате ли че този път ще изпълнят обещанието си?

Д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС: "Честно казано – да."

Но заради стария си опит от миналата година, когато отмениха протестите си заради подобни обещания, Лекарският съюз няма да отмени националната си стачка, замислена засега за 7-ми април.
Автор: Мария Черневa

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар