вторник, 30 март 2010 г.

Министър Нанев - БАНДИТ !


Повдигнато е обвинение и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ !

30 март 2010

София. На министър Божидар Нанев е взета мярка „парична гаранция” в размер на 2000 лв., съобщиха от Софийска градска прокуратура, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска каза, че Нанев съзнателно е сключил двете неизгодни сделки. Става въпрос за особено тежък случай, като са нанесени големи щети в размер на почти 2,5 млн. лв. Предметът на двата сключени договора е за закупуването на антивирусен препарат „Тамифлу” за лечението на новия грипен вирус. Сигналът за нарушението е дошъл от ДАНС, както и от няколко фармацевтични компании. Повдигнато е и обвинение на директора на Дирекция „Бюджет и счетоводство” в министерството Димитрина Николова. Тъй като лицето обаче днес се е явило в следствието без адвокат, от прокуратурата са дали срок от 72 часа за явяване на защитник, за да може да бъде предявено обвинението.
Неизгодността на договорите се състои в това, че антивирусният препарат е закупен на завишена цена, а доставката е направена около месец и половина след обявяване на края на грипната епидемия. Преди да бъдат сключени договорите от МЗ са отправили запитване до Националната здравна служба на Великобритания, която е предложила много по-изгодна оферта откъм цена и срокове на доставка. Въпреки това са сключени двата неизгодни договора и то съзнателно. Фирмата доставчик е „Рош”. Използван е механизъм от Закона за обществените поръчки при обстоятелства, които налагат незабавното осигуряване на определена продукция (в случая в условията на грипна епидемия) да се водят преговори по процедурата за потенциален купувач.
Закупени са 200 хил. бр. „Тамифлу” от 75 милиграма. Те са доставени тази година през януари. В момента ваксините са на склад в МЗ и не са използвани, а срокът им на годност е до 2014 година.
Прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на министъра, както и на директорката на дирекция в МЗ, след като бъде привлечена като обвиняема.
Юлиан ХРИСТОВ

иаф / Бг Таймс

:::

Прокуратурата повдигна две обвинения на Божидар Нанев !

Лора Филева,Зорница Латева


Прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки, съобщи за "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че Нанев ще даде официално изявление до края на деня.

Обвиненията са, че министърът съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и "Рош България" ЕООД от друга, за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу". От това е произлязла значителна вреда за министерството в размер общо на 2454319.20 лева, представляваща разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването и договорената цена от Министерството на здравеопазването за доставка с "Рош България" ЕООД.

Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките, гласи съобщението на прокуратурата.

На Божидар Нанев е взета мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

В обвинението не се споменава пътуването на министър Нанев до САЩ на разноски на "Остеотек", заедно с председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов.

дневник / Бг Таймс

:::

Министър Нанев с гаранция от 2000 лв. !

30.03.2010

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение по отношение на Божидар Нанев, затова че на 16 декември 2009 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки, съобщават от прокуратурата. Сделките са сключени между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, и „Рош България” ЕООД. Те засягат доставка на лекарства – антивирусни препарати „Тамифлу”. От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването – общо в размер на 2 454 319, 20 лева, представляваща разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването, и договорената цена от Министерството на здравеопазването за доставка с “Рош България“ ЕООД.

Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките, отбелязват от прокуратурата.

На Божидар Нанев е наложена мярка „парична гаранция” в размер на 2000 лв.


здраве.нет

:::

Прокуратурата повдигна обвинение на министър Божидар Нанев !


Автор: Силвия Великова

© Снимка: Архив

Николай Кокинов

Повдигнато е обвинение на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Не е ясно каква е мярката му за неотклонение, но очевидно той не е задържан.

Обвинението е за две неизгодни сделки, свързани със закупуването на ваксина през декември миналата година от здравното министерство, каза Кокинов. По неофициална информация става дума за сключени договори за 80 000 дози ваксини против т.нар. свински грип и за осигуряването на антивирусни препарати срещу друг грипен вирус. Запознати твърдят, че щетата, за която Нанев е обвинен, е за около 12 млн.лева.

Във връзка с повдигнатите обвинения срещу здравния министър д-р Божидар Нанев, Министерството на здравеопазването ще даде официално изявление до края на деня.

бнр / Бг Таймс

:::

Повдигнато е обвинение на министър Нанев

Божидар Нанев


Повдигнато е обвинение на министър Нанев !

30.03.2010

Повдигнато е обвинение на министъра на здравеопазването Божидар Нанев за две неизгодни сделки за купуване на ваксина. Това съобщи за "По света и у нас" в съдебната палата градският прокурор Николай Кокинов. Повече подробности по това обвинение засега не са известни. Още информация очаквайте в следващите ни емисии.

бнт / Таймс България

:::

Приятелка на сестрата на Бойко сменя Нанев ?

30 март 2010, 13:32

София, България

Нели   Нешева - крайната в дясно
Нели Нешева - крайната в дясно
Другият кандидат за поста здравен министър е зам.-финансовият министър и шеф на надзора на Здравната каса Владислав Горанов - Дянков не го иска в министреството си
Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър д-р Божидар Нанев, тръгна слух от управляващата политическа партия. Неофициални източници потвърдиха, че министър-председателят бил много сърдит на здравния министър заради предстоящите лекарски протести на 7 април.

В събота, на извънредния събор на БЛС, Борисов се опита да убеди докторите да не излизат на улицата, но въпреки това протест ще има. Премиерът бил недоволен и от хаотичните действия на Министерството на здравеопазването (МЗ), свързани с политиката в сектора.

Днес по-рано стана ясно, че прокуратурата е поискала обяснения от министър Божидар Нанев за две сделки, сключени от ведомството и определени като неизгодни за страната ни.

Трима са кандидатите, спрягани за поста здравен министър, научи БЛИЦ. Това са главният секретар на здравното министрество Нели Нешева, зам.-финансовият министър Владислав Горанов и ексминистър Илко Семерджиев.

Преди да стане главен секретар на МЗ, д-р Нешева беше шеф на Дирекция “Здравеопазване” в Столичната община. До 2000 г. е работила във водещи фармацевтични компании, а в периода 1989 – 1997 г. в 3-та АГ Болница като акушер гинеколог. Д-р Нешева членува в Сдружение ГЕРБ от 2006 г. Тя също така е член и учредител на партия ГЕРБ от 2007 г.

Според запознати Нешева е приятелка на сестрата на премиера Бойко Борисов Красимира, която работи във Втора градска болница в София.

Маргарита Благоева,Мария Костова,БЛИЦ

Бг Таймс

0 коментара:

Публикуване на коментар