петък, 5 март 2010 г.

От 9 март 2010 г. (вторник) в София само един кабинет ще обслужва всички нуждаещи се от общопрактикуващ лекар пациенти !


София без джипита от вторник ?

05.03.2010

От 9 март 2010 г. (вторник) в София само един кабинет ще обслужва всички нуждаещи се от общопрактикуващ лекар пациенти.

Това стана ясно по време на пресконференция на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, съобщи zdrave.net

Решението за стачката е взето от Управителния и Координационния съвети на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Джипитата ще спрат работа, ако до 9 март не им бъдат изплатени дължимите от НЗОК суми за месец януари заедно с натрупаните лихви. Те настояват и за трансферираните от МЗ суми за последното тримесечие на 2009 г. за доплащане на потребителски такси за лицата над 60 и 63 години.

Единственият дежурен кабинет в столицата ще бъде в сградата на 29-то ДКЦ, намиращо се в ж.к. „Гоце Делчев" и ще работи от 8:00 часа до 19:00 часа.

Според д-р Диана Чинарска - член на УС на БЛС, протестът на джипитата ще се състои въпреки днешното обещание на премиера Бойко Борисов към УС на БЛС и БЗС, че дължимите от касата пари ще бъдат изплатени до края на следващата седмица.

Като причина за това тя посочи лошото финансово състояние на общопрактикуващите лекари заради забавянето на парите им.

Д-р Чинарска напомни, че джипитата имат големи разходи за поддръжка на кабинетите си - режийни, осигуровки и заплати на медицинските сестри. Не са малко и лекарите, които изплащат заеми към банки.

Ето защо те трябва да получат парите си веднага, каза още тя.

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар