понеделник, 8 март 2010 г.

Увеличението на здравната вноска е непопулярна мярка в условия на криза !


Хасан Адемов: Увеличението на здравната вноска е непопулярна мярка в условия на криза !

08 март 2010

София. Увеличението на здравната вноска с 2 % е изключително непопулярна мярка в условията на криза. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” депутатът от ДПС Хасан Адемов, член на парламентарните комисии по здравеопазването и по труда и социалната политика.
По думите му - това би било едно от неправилните решения на правителството в ситуация, в която приходите поначало много трудно се събират във връзка с кризата на пазара на труда и икономическата криза като цяло.
Не е ясно кога ще се случи това и дали няма да е за сметка на намаление на други вноски. Нека да изчакаме модела, по който ще стане това увеличение, защото иначе е изключително неприемливо да се увеличава с 2 % вноската за здраве. От друга страна няма никакви гаранции, че ще се подобри качеството при непреструктурираната система на болничната помощ. Няма никакви гаранции, че ще се увеличи събираемостта при по-големия размер на осигурителната вноска, каза още той.
Освен това практиката показва, че колкото е по-висока осигурителната вноска, толкова приходите намаляват, тоест една част отиват в сивия сектор. Ако увеличим осигурителната вноска, трансферът, който трябва да прави държавата към Здравната каса под формата на увеличени осигурителни вноски, не знам дали няма да се отрази на дефицита. Търсим балансиран бюджет или с минимален дефицит, който така при всички положения ще се увеличи, каза Адемов.
По думите му - усилията трябва да бъдат в посока на това да се съберат осигурителните вноски при настоящата вноска от 8 %.
Ако управляващите сега искат тези 350 млн. лева да ги актуализират като разходи в бюджета на НЗОК, вероятно те искат да наваксат не с добра събираемост, а с увеличена вноска, коментира Хасан Адемов.
Веселина ЙОРДАНОВА

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар