понеделник, 29 март 2010 г.

Конкуренцията в германския здравен сектор е жестока !


Дебели бонуси за стройни пациенти !

Защо отслабването си заслужава
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо отслабването си заслужава

Конкуренцията в германския здравен сектор е жестока. Някои здравни каси се опитват да привлекат пациенти с доста странни оферти - изгодни тарифи за слаби хора или непушачи. Недопустима надпревара или грижа за човека?

Щом здравни каси се карат помежду си, причината за това сигурно е основателна. Конфликт с твърде странно съдържание избухна преди време между здравната каса АОК в провинция Хесен и местен филиал на здравната каса БКК. Чрез масивна рекламна кампания БКК обещаваше на своите членове финансов бонус, ако Body-Mass-Index /BMI/ им е в диапазона на стойностите между 18 и 27 и ако от най-малко шест месеца са непушачи.

Най-сладкото на тази рекламна кампания бе, че за потвърждение, здравната каса БКК дори не изисква лекарски атест, а само писмено уверение от страна на клиента, че не пуши и че теглото му е в съответните граници на индекса.

Нелоялна конкуренция или просто добро хрумване?

От страх да не изгуби членове конкуриращата се с БКК здравна каса АОК в Хесен внесе в съда жалба с аргумента, че без лекарски атест тази бонусна процедура открива възможност за злупотреби. С други думи, налице било нарушение на правилника за конкуренцията, към който трябвало да се придържат и обществените здравноосигурителни каси. Според жалбата с рекламата си за бонуси здравната каса БКК се сдобивала неправомерно с предимство.

Отказването от пушенето също се хонорираBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отказването от пушенето също се хонорира

За всеобща изненада областният социален съд в град Дармщад не видя нищо нередно в рекламната кампания на БКК. Според съдебното решение законът за нелоялна конкуренция не засягал обществените здравноосигурителни каси. Независимо от това в рекламната кампания на здравната каса БКК не можело да се открие нито някакво нарушение на регламента за конкуренцията, нито пък някакво нередно поведение, смятат съдиите.

Това че като доказателство за определен начин на живот не се изисква лекарски атест, принадлежи към правото на касата за собствена преценка и в конкретния случай това е разбираемо. Въпросите за теглото въз основа на индекса BMI и за тюнютопушенето засягат елементарни лични сфери, поради което няма нищо подозрително в това, че здравната каса се отказва от лекарски атест, аргументира социалният съд в Дармщад.

Невинен до доказване на противното

И накрая, не може току-така да се стига до заключението, че членове на БКК ще злоупотребяват с предложението за бонуси. Тъй като - както е известно - ако се разбере че е дал погрешна инфомация, клиентът губи здравната си осигуровка. Ето защо при изплащането на такива бонуси лекарският атест не е непременно необходим.

дв / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар