понеделник, 8 март 2010 г.

Лекарите във Велико Търново приеха декларация за реформата в здравеопазването !


Лекарите във Велико Търново приеха декларация за реформата в здравеопазването !

08 март 2010

Велико Търново. Общото събрание на Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ – Велико Търново се присъединява към протестите на общопрактикуващите лекари в страната, заяви на пресконференция Марияна Кирилова, председател на Регионалната структура на БЛС във Велико Търново, предаде репортер на радио „Фокус” – Велико Търново. На събранието лекарите приеха Декларация, в която настояват реформата в здравеопазването да продължи, след като бъде прието остойностяване на медицинските дейности, стандартите по всички специалности, правилата за добра медицинска практика и всички законови актове, определящи условията за работа на лечебните заведения и начина за извършване на всички видове медицински услуги. „Не приемаме реформата в този й вид, защото тя не води до подобряване качеството на медицинските услуги и качеството на живот на пациентите. Реформата се прави след приемане на здравна стратегия след консенсусно приемане, съобразено с географски, демографски, здравни и социални показатели”, се казва в декларацията. В нея лекарите заявяват още, че не приемат неизплащане, забавяне на 100% на изработените суми на лечебните заведения, завишени и безсмислени изисквания за двама специалисти от тесните профилни специалности на вътрешни болести; увеличаване броят на здравнонеосигурените пациенти; разпоредбите на Министерство на здравеопазването, да не се отказва медицинска помощ, без осигурено заплащане. „Настояваме всички институции да изпълняват законите в България /според НРД 2010 извършените медицински услуги следва да бъдат заплатени до края на следващия месец/. Не приемаме аргументите, че поради липса на събираемост на здравните вноски не се заплаща дейността на медицинските изпълнители. Тогава поради несъбираемост на данъци в Република България, да се преустанови и плащането на трудовите възнаграждения на държавната администрация и Парламента”, посочва декларацията. На срещата днес стана ясно, че Управителният съвет на РК на БЛС - Велико Търново, декларира готовност за оказване на юридическа помощ при изготвянето на искови молби за завеждане на съдебни дела за изплащане на дължимите суми и лихви.
В декларацията лекарите настояват за широко обсъждане на Закона за лечебните заведения и неговото консенсусно приемане в Парламента /отпадането на чл. 102, ал. 4, приемането на задължителна здравна карта без обсъждане/; спешна промяна на Закона за бюджета на НЗОК – отпадане на делегираните бюджети и осигуряване на достатъчни средства.
Отговор на Декларацията великотърновските лекари очакват преди 20 март тази година, когато ще се проведе Национална конференция под надслов „Възможната здравна реформа”, инициирана от Български лекарски съюз, съгласно решение на Национален съвет от 26 февруари 2010 година.
Събранието реши още, че ако НЗОК продължава да нарушава сроковете, посочени в законовите разпоредби, то всеки последен петък от месеца във Велико Търново ще се провежда разширено Общо събрание, на което съсловието да решава как да продължи да отстоява правата си.
Камелия ИВАНОВА

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар