вторник, 9 март 2010 г.

Извинение от премиера Бойко Борисов поиска председателят регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова !


Д-р Селиме Карагьозова: Отказваме да поемем вината за предстоящото 2%-но увеличение на здравните вноски !

Автор: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград.

© Снимка: Марина Бенова

д-р Селиме Карагьозова

Извинение от премиера Бойко Борисов поиска председателят регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова: Отказваме да поемем вината за предстоящото 2%-но увеличение на здравните вноски. Не ние правим бюджета на страната” - коментира тя в началото на протеста на общопрактикуващите лекари в Разград тази сутрин.

20 от 23-та общопрактикуващи лекари в града се включват в националния протест на джипитата от днес.

Просрочените плащания на общопрактикуващите лекари, неизплатените разлики в потребителските такси на пациентите над 60 и 63 години, предлаганите промени в Наредбата за профилактичните прегледи, ограничаващи пълноценния скрининг за социалнозначими заболявания и намаляването на средствата за изследвания и консултации. Това са част от проблемите заради които почти всички семейни лекари в Разград затворят кабинетите си от днес. Сред спорните въпроси на дневен ред председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Селиме Карагьозова постави и коментарите около новината за предстоящото 2%-но увеличение на здравните вноски: "Ние сме категорични, че не поемаме такава вина. И бих била по-крайна, и държа да получим и извинение от г-н Борисов, защото ние не правим бюджета на страната. Разходите за бюджета се управляват от Финансовото министерство и смятам, че никой от лекарите не може да бъде обвинен с протестните си действия в ощетяване на населението. Напротив, нашите протести по-скоро са свързани с подобряване и качествено обслужване на населението."

Протестите на общопрактикуващите лекари в Разград нямат краен срок. Докато траят те джипитата ще се редуват на работа в кабинет за неотложна помощ, който ще поема спешните случаи в рамките на работното време през деня. За пациентите в селата, където лекарите няма да работят, ще има дежурства на фелдшери.

бнр / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар