сряда, 3 март 2010 г.

Парите на болници и лекари ще се бавят още 2 седмици ! / Лекарският съюз даде здравната каса на ВАС и КЗК !





Парите на болници и лекари ще се бавят още 2 седмици !

Лекарският съюз даде здравната каса на ВАС и КЗК !

Янина Здравкова

Жени Начева

Чак между 15 и 19 март здравната каса ще започне да плаща на болници и лекари дейността им за януари, съобщиха оттам. Според рамковия договор между касата и съсловните организации това трябваше да стане до края на февруари. Забавянето на плащанията води до бавене на заплатите на медиците и до трупане на дългове.

За да платим, трябва да се съберат приходи, обясни пред "Сега" директорът на НЗОК Жени Начева. Според нея касата винаги е работила така. Факт е обаче, че допреди няколко месеца НЗОК никога не беше забавяла плащанията към медиците.

Освен това болниците засега ще получат само около 70 млн. лв. за януари, въпреки че са отчели дейност за 80 млн. лв. Останалите пари ще бъдат платени след проверки дали отчетеното е реално извършено, т.е. след около месец, обясни Начева. За работата си за декември общинските и частните болници получиха само 50% от дължимото, а останалите пари им бяха изплатени едва тези дни.

Заради вече системните закъснения на плащанията от лекарския съюз обявиха, че ще заведат искове срещу НЗОК във Върховния административен съд, в Комисията за защита на конкуренцията и до Комисията за защита от дискриминация. Условието на болниците да се плаща цялата дейност едва след проверка липсва в рамковия договор, което е нарушение на Закона за здравното осигуряване, обясниха от съсловната организация. Затова оттам искат ВАС да отмени това условие, т.е. болниците да си получават парите навреме и без това да е пряко обвързано с одити. Жалбата в КЗК е за монополно положение, с което се нарушават интересите на лекарите.

Общо 200 млн. лв. са приходите на касата от вноски през февруари, каза още Жени Начева. Това е със 100 млн. лв. повече от предходния месец, когато беше отчетена рекордно ниска събираемост. 120 млн. лв. са постъпленията от вноските на работещи и самоосигуряващи се, а Министерството на финансите е превело 80 млн. лв. за деца и пенсионери.

Намаляването от 1 март на нивата, плащани от касата за лекарствата за остеопороза, глаукома и Паркинсон е античовешко, обявиха от конфедерация "Защита на здравето". Промяната ще засегне предимно хора над 50-годишна възраст с ниски доходи и ще доведе до отказ от лечение, смятат оттам и настояват решението да бъде отменено бързо.

ИЗДЪЛЖАВАНЕ

Социалното министерство е изплатило всички задължения към фирмите доставчици и търговци на медицински изделия и помощни средства за 2009 г. "Ставаше въпрос за около 2.5 млн. лв.", обясни шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. На 1 март са изплатени и всички дължими социални плащания за февруари. Социалният министър Тотю Младенов обясни забавянето с това, че февруари е по-къс месец от останалите. На въпрос, след като март е 31 дни, ще има ли забавяне, той успокои, че към този момент всичко е платено и не приема един ден за забавяне.

сега / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар