понеделник, 8 март 2010 г.

Отворено писмо От Управителния съвет на СОПЛ обл. Хасково !


Отворено писмо

От Управителния съвет на СОПЛ обл. Хасково

Уважаеми пациенти,

Уважаеми колеги,

Уважаеми дами и господа,

За 4 ти пореден месец Здравната каса просрочва плащанията в системата на здравеопазването и нарушава клаузите на НРД 2010.Липсата на адекватно противодействие от наша страна създава предпоставки това да става система и закъсненията да стават все по-големи.

Обяснение защо се случва това никой не иска да даде.

Нещо повече- оказва се ,че не се заплащат и трансфери направени от МЗ към НЗОК ,касаещи бюджет 2009.

Ние ,като лекари и граждани на Република България желаем да получим точна информация какво се случва със здравно- осигурителните вноски на нашите пациенти,внесени в срок-справка-в листите на ОПЛ.

След като не се изплащат сумите в доболничната помощ ,къде се пренасочват и от кого тези средства?Каква е ролята на НЗОК- да разплаща за извършена дейност или да бъде резервна касичка на министър Дянков? Ако не могат да се съберат здр.осигурителните плащания,в което дълбоко се съмняваме,какво се случва с резерва на НЗОК?

Цинично е при положение,че Република България отделя най-ниския процент от БВП за здравеопазване и лекарите ,които все още са останали да практикуват получават най-ниско заплащане в целия ЕС , те да бъдат лишавани от възнаграждение за отдавна свършена работа.

Колеги,с оглед създалата се ситуация,която търпи и развитие, УС на СОПЛБ Хасково на свое разширено заседание взе решение за следните действия :

1.Изпращане на копие от обръщението към НСОПЛБ и колигиите от другите региони на страната

2.Правят се юридически консултации за изплащане на дължимите лихви по пресрочени плащания

3.Стъпаловидно намаление на работното време за амбулаторни прегледи до изплащане на дължимите възнаграждения от РЗОК-нещо,което ще се случва при всяко забавянеслед 1-во число на месеца. Начало 09.03.2010г. /През това време ще бъдат разкрити неотложни кабинети за пациенти изискващи неотложен преглед/

УС на СОПЛ Хасково

06.03.2010

Хасково

0 коментара:

Публикуване на коментар