петък, 12 март 2010 г.

Резервът на здравната каса заложен в МВФ,затова вдигат вноската !


Резервът на здравната каса заложен в МВФ,затова вдигат вноската !

12 март 2010

София,България

Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември м.г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума.
Падежът по депозита е на 30 април. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август м.г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.

“Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември м.г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април, тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност”, обясни д-р Кацаров.

Предишният финансов министър Пламен Орешарски е обединил в една сметка в БНБ всички резерви и остатъци от предвидени разходи в различните сектори в държавата, включително и резервът на НЗОК. Това улеснява прехвърлянето на част от тези средства по други сметки.

“Правителството е длъжно да отговори вярно ли е, че на 31 август 2009 г. Министерският съвет е взел решение, което не е публикувано официално, да купи от Международния валутен фонд 474 586 534 специални права на тираж. На 9 септември е взето второ такова решение от кабинета за купуването на 136.3 млн. СПТ. Вярно ли е, че за целта като гарантиран залог са послужили парите от резерва на НЗОК?

Как Министерският съвет се разпорежда с пари, които Народното събрание е определило за здравеопазване? Защо България, която по думите на премиера се намира в най-дълбоката си криза от войната насам, е станала донор на Международния валутен фонд? Прокуратурата, ако е на мястото си да упражнява общ надзор, също е длъжна да провери това”, допълни Кацаров.

Специалните права на тираж са създадени през 1969 г. като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи, както и за диверсифициране на валутните резерви. Всяка страна-членка на МВФ има специална сметка, по която са записани разпределените й СПТ. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640,2 млн. специални права на тираж.

Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска, а по данни на правителството увеличението на здравната вноска ще донесе още 300 милиона лв. на бюджета на НЗОК. “Защо тогава след като може спокойно да се отблокират 300 млн. лв. от резерва на Здравната каса и пак да останат 560 млн. лв. в него, или просто да се намали излишъкът за тази година от 829 на 529 млн. лв., премиерът Борисов решава да вдига здравните вноски от 1 април? Достоверното обяснение е, че тези пари ги няма”, коментира д-р Кацаров.

В съобщения на БНБ се казва, че на 28 август м.г. Република България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж от МВФ. С тях се увеличават международните валутни резерви на БНБ. “На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ. Това дава право на всяка от тях да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ”, е съобщил пресцентърът на БНБ.

В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85% от гласовете на страните-членки в МВФ бордът на управителите на фонда е одобрил резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на БНБ в качеството му на Управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка. На 9 септември 2009 г. на България ще бъдат предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ, съобщават от БНБ.

Център за защита правата в здравеопазването /

Photobucket

0 коментара:

Публикуване на коментар