четвъртък, 8 април 2010 г.

Дали е ку-ку ?


Ана-Мария Борисова похарчила 20 000 евро за“Млечна песничка“ !

Публикувано от Мариана Атанасова на апр 7th, 2010

Няма да коментирам професионалната биография на проф. д-р Анна-Мария Борисова – сигурно е добър специалист. Може би знае и може много в своята област. Няма и думичка да кажа за кадровия подбор на Бойко Борисов, или може би само една – типично!

Въпреки, че не са минали и двадесет и четири часа откакто е на този пост, мненията за назначаването на Борисова като министър на здравеопазването са повече от противоречиви. Много доволни пациенти и още толкова скептично настроени нейни колеги, което не е нещо необичайно в лекарската гилдия. Сигурна съм, че няма да мине много време и все някой ще се сети, че както бившият й колега безобразно приличаше на Шишо Бакшишо, така и тя си има своя карикатурен двойник. Аз вече се сещам за един, но от благоприличие ще замълча.

И понеже освен благоприлична съм и леко заядлива, не мога да не споделя с вас един интересен факт, който се коментира активно днес, и то не само в средите на белите престилки.

На днешната пресконференция, която беше не по-малко забавна от тази на финансовия министър Симеон Дянков, Ана- Мария Борисова сподели, че за да стигне здравната реформа до децата тя е похарчила нескромната сума от 20 000 евро. Интересното тук е за какво точно са отишли тези пари.

Преди време министър Борисова е спечелила финансиране по проект „Да израстем със здрави кости“. Сумата вече ви е известна. Какъв точно е бил този проект? Ето и обяснението на новият здравен министър: „Похарчих ги , за да напише Недялко Йорданов една приказка, за да напише Развигор Попов една песен, за да изпее Мими Иванова и Богдан Томов заедно с групата „Пим-Пам“ на запис, ние имаме този запис, да изпее тази млечна песничка, за да направиме един концерт в зала 1 на НДК за 3000 деца от София, програмата беше за деца между 6 и 12 годишна възраст“. И толкоз.

Може да е имало и нещо друго. Нещо не толкова комерсиално като мероприятието с песничката, но и не по-малко полезно за децата. Спомням си, че когато аз бях ученичка, всеки ден ни даваха по няколко хапчета с флуор за здрави зъбки. Без да ни пеят песнички и без да ни събират в Зала 1 на НДК. Но това беше тогава, сега е различно. Без да съм дребнава, но песничката, за която са похарчени маса пари, просто не струва. Преценете сами.

Млечна песен
Музика: Развигор Попов
Текст: Недялко Йорданов
Изпълнител: Богдан Томов, Мими Иванова и детска вокална група „Пим-Пам“

Здрави ръчички и здрави крачета
здрави и силни сърца
здрави момичета, здрави момчета, здрави и силни деца
Който пие всяка сутрин осем литра прясно мляко

Със петнайсет портокала, двайсет кисели млека

Плодове и зеленчуци правят мускулите буци
и затова ти препоръчвам много ти да ги ядеш

А на обед и вечеря сто банана, двеста круши
триста чушки и домати ще порааасне ей така
Той дете ще бъде яко зная аз че всяко мляко

има скрита тайна сила тя помага да растеш
За да можеш да надвиеш великана с боздугана

С Пипи Дългото Чорапче ти ще се сприятелиш
Всяка шапчица червена, всички палави козлета

Може от вълка опасен лесно ти…
храбро тииии….
бързо тииии….
Да ги спасиш

Здрави ръчички и здрави крачета
здрави и силни сърца
здрави момичета, здрави момчета, здрави и силни деца
Твой приятел става всеки:

Принцът малък, Буратино, три Снежанки, сто джуджета, Питър Пан и Мечо Пух

Повторете таз рецепта, хайде всички да запеем:
Ама какво ви става днес? Вие май не сте закусвали? По-високо че не чух!

Той дете ще бъде яко зная аз че всяко мляко
има скрита тайна сила тя помага да растеш.
Плодове и зеленчуци правят мускулите буци
и затова ти препоръчвам много ти да ги ядеш

Тотален, брутален хит! Осем литра мляко, петнадесет портокала и не знам колко кисело мляко – тия луди ли са? Как точно това ще се случи с българското дете, което пие прясно мляко по изключение и вместо портокали предпочита Kinder Penguin, евентуално… Пипи Дългото чорапче може и да е вечна, но никак не е актуална. Децата си имат свои, нови приказни герои и по никакъв начин не се интересуват от здравната реформа на министър Борисова, или който и да е на нейно място. Всъщност самата тя не пропусна да спомене, че изпитвала срам да произнася думата здравна реформа. И говори много повече за онова, което ще направи за колегите си, отколкото за пациентите.

„Това са мои колеги и всичко, което се прави, ще бъде направено така, че да бъдат удовлетворени моите колеги“, каза професорката.

Гледах един репортаж от днешните лекарски протести, където една докторка разпалено се аргументираше, че едва ли не всичко това е в името на „клиента“. Лапсус ще каже някой… Действителност, ще контрирам аз. Да ни е честита новата Борисова в кабинета Борисов!http://razkritia.com

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар