четвъртък, 1 април 2010 г.

ББ посочи лекарите и хунвейбините ги погнаха !


Пресилено ли е обвинението срещу министъра, след като Бойко погна лекарите?


2010

e-vestnik

Кампанията срещу лекарите, започната от премиера Борисов, логично завърши с прокурорски обвинения и оставка на министъра.
В e-vestnik неотдавна писахме как след дъжд качулка здравното министерство доставило противогрипна ваксина (виж тук). Сега обаче цялата акция изглежда нещо пресилена, като пиар фойрверки. Ситуацията напомня Китай по време на председателя Мао. Вождът посочва виновен и всички треперят. Няма министър, за който да не се намери нещо, за което да го обесят.

В българския случай председателят Бойко посочи лекарите и хунвейбините ги погнаха. Вече една седмица по медиите текат репортажи за лекарите душмани, крадци и разбойници.
Всичко почива на голяма спекулация, започната от премиера Борисов. Той се възмути, че лекари в държавни болници взимали по-голяма заплата от него. Звучи логично и справедливо. Но само на пръв поглед. Няколко месеца по-рано премиерът се възмути от Брюксел, че банкери взимали повече от него (виж тук). Но не цитира заплати и кампания срещу банкерите не се състоя, защото може би другарката в живота на премиера е банкерка. И тя сигурно му е обяснила, че частните банки ще си определят каквито искат заплати.

Но за лекарите премиерът извърши голям грях – той извади цифри, които се отнасят за директорите само на няколко елитни болници, а не за всички лекари. И цитираните 70 хил. лв., 30 хил. лв. и подобни заплати са отделни случаи в един месец, когато съответният директор е имал и сложни операции, трансплантации и т. н. Тоест – това не е редовно месечно възнаграждение.

А мнозинството от лекарите в страната е с незаслужено ниски заплати - например джипитата в по-малките населени места, дори в градове. И въртят номера с разни доплащания, препращат по частните кабинети и т. н., за да свържат двата края. Но премиерът постави всички в един кюп и хунвейбините ги погнаха. След като премиерът посочи врага, медиите удариха като в един юмрук разбойниците с бели престилки. И народът се радва. Сега ще окошарим и министъра, да го зарадваме съвсем. Ето, на, Бойко не жали и своите.

Вместо да вдига шум и да предизвиква лов на вещици, премиерът можеше просто да прати ревизори по болниците с големи разходи, да проверят как се харчат парите и как се пишат сметките. Но той иска показни акции.
Борисов нарочно подмята цифри, които скандализират бедна България. И постави като таван за заплатите своята собствена премиерска заплата, напълно по комунистически. Ами ако един хирург, направи този месец 10 тежки операции, две трансплантации и т. н.? Трябва ли да му се плаща като при комунизма смешна твърда заплата, за да не е по-висока от член на политбюро и секретар на ЦК? Добрите лекари по цял свят са скъпоплатени.

Да, в медицината се краде, както навсякъде в България. Но тези атаки срещу лекарите не са от полза за обществото. Вече живеем в отворена страна. Медицинските сестри заминават навън и има недостиг за тях. Ще тръгнат и лекарите. Всички кадърни ще избягат в частни болници, които тепърва започват да никнат в България. И в държавните и безплатни ще останат само лекари маргинали, които може да се досетим колко качествено ще лекуват. И как ще си искат на ръка. И ще лекуват същите хунвейбини, дето сега искат да смачкат главата на лекаря. За да си получат заслуженото.

Въпросът е – защо премиерът Борисов се държи като Мао в началото на 21 век и чрез спекулации насъсква лумпенизираните в обществото? Тактиката му да печели любовта на народа може би е полезна за него, но не е полезна за самия народ.

:::

Хунвейбин

от Уикипедия,свободната енциклопедия

Хунвейб̀ин (традиционен китайски:опростен китайски:пинин:Hóng Wèi Bīng) е участник в китайската Културна революция през 1960-те години.

Хунвейбините - "Червените стражи" - са били необразовани младежи, на които е внушено, че те ще управляват страната, която е превзета от учени и партийци.Така наречените „революционни комитети“ започват масов терор и разгром на партийните комитети, науката и културата.

След като с помощта на хунвейбините се справя с опонентите си,Мао Дзъдун обявява края на Културната революция.Хунвейбините стават непотребни,защото са пропуснали да се образоват или да добият професия.През 1969 г. те са изселени в селските райони.

:::

e-vestnik / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар