сряда, 7 април 2010 г.

Лекари и медицински сестри във Видин излязоха на двучасов протест !


Лекари и медицински сестри във Видин излязоха на двучасов протест !

Неразплатени от Здравната каса дейности за повече от 40 000 лв. намали заплатите на медицинския персонал и нарушава качеството на обслужване във Видинската болница „Св. Петка". Затова и лекари, и медицински сестри излязоха пред сградата на здравното заведение на двучасов протест в деня на своя префесионален празник.
Точно в 10 часа днес видинската болница остана само с дежурен персонал. Лекари и сестри изразиха своята подкрепа към исканията на БЛС. Хирург с 27-годишен стаж ни показа документ за размера на своята работна заплата.

Д-р Петър Ружев, хирург, МБАЛ "Св. Петка" - Видин:
"Това е моят фиш, последният ми фиш за миналия месец, на който сочи, че са ми преведени по ПИБ 439 лв. заплата и 100 лв. аванс,... Това показва недостига на пари, че всъщност необезпечава не само лечението на болните , а и нашето оцеляване...

Д-р Людмил Младенов, анестезиолог, МБАЛ „Св. Петка":
"... Ние сме изкарали едни пари от болницата, тия пари са начислени, калкулирани, подписан е документ, счетоводен докумен от болницата и накрая някой ни превежда някакви проценти... И нашият въпрос в случая - първо, че не сме доволни от това и второ да питаме „Фалира ли касата?"

Лекарите са готови и на по-продължителен протест, ако орязването на заработените пари продължи. Предложението за категоризация на болниците ще запише на книга вече установеното разделение в нивото на оказваното болнично лечение - смятат още видинските доктори. Семейните лекари подкрепиха символично днешния протест на своите колеги от болничните заведения.

Автор: Лидия Каменова - Видин


Лекарите излизат на протест !

И лекарите в русенско днес излизат на протест. Джипитата ще изразят недоволството си, като прекъснат работата си за два часа сутринта и след обяд. На протест ще излязат и медиците от многопрофилната болница. Към тях ще се присъединят и техни колеги от частни здравни заведения.

Част от парите за болничната и доболничната помощ за януари все още не са платени, възмутени са русенските лекари.

Д-р Теодора Константинова - акушеро-гинеколог: "Ние искаме справедливост, равнопоставеност и навременно изплащане на парите за извършената дейност. Не само на болничната, но и на доболничната помощ. Защото ние не искаме да се противопоставяме един на друг, не искаме да се противопоставяме и с пациентите."

Трябва да има категоризация на болничните заведения, но също и равнопоставеност, категорични са лекарите. По тяхна информация държавните лечебни заведения получават по-ритмично парите си, а общинските и частните остават на опашката. А с делегираните бюджети се нарушават и пазарният принцип, и правата на пациентите.

Д-р Теодора Константинова - акушеро-гинеколог: "Да се махнат делегираните бюджети, да имат достъп на пациентите до доболнична помощ, хората сами да избират къде да се лекуват, на кои лекари да имат доверие..."

Час по-скоро да се въведат електронната здравна карта и единна информационна система, настояват още русенските лекари. Според д-р Теодора Константинова, това е един от начините да се спре източването на Здравната каса.

Автор: Даниела Василева, Русе

:::

Лекарски протест !

07.04.2010

В деня на професионалния си празник лекарите от цялата страна ще проведат предупредителен протест под надслов: „Ден на здравето, ден на протест". Медиците от 28-те региона на страната са избрали различни прояви.

Участие в протеста ще вземат както лекарите в болничната помощ, така и джипитата. Според тях исканията им са от полза за цялото общество. Целта им е да се решат проблемите на съсловието.

Всяка районна колегия обаче сама ще реши как да протестира, съобщи още вчера за БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че доболничната помощ все още не е платена за февруари и това е една от причините за протеста.

Очаква се голям брой медици да се включат в протеста, въпреки че част от исканията на лекарите вече са взети под внимание и са включени в антикризисната програма на правителството. Едно от тях е Здравната каса да се денационализира и в управлението й да взимат участие представители на работодатели, синдикати и държава.

В районите, където болниците ще спрат работа, спешната помощ ще работи, за да не останат гражданите без медицинска помощ. В много от градовете на страната лекарите ще протестират символично. Те ще носят на престилките си лентичка, в знак на съпричастност към ефективно стачкуващите. От сдружението на българските фелдшери обявиха, че ще подкрепят днешните лекарски протести.

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар