четвъртък, 22 април 2010 г.

Анна-Мария Борисова,професорката по ендокринология трябва спешно да направи няколко неща !


Четиво за прохождащ министър!

Ще успее ли новият министър да запълни зейналите дупки?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще успее ли новият министър да запълни зейналите дупки?

Анна-Мария Борисова е нов министър на здравеопазването на мястото на разследвания за злоупотреби Божидар Нанев. Какви трябва да бъдат първите стъпки на новия министър? На този въпрос се спира Емилиян Лилов.

Все си мисля, че политическите назначения не са най-доброто, което може да се случи на българската здравна система. Вярно, проф. Борисова е човек от лекарското съсловие, сигурно е добър професионалист в своята област и вероятно познава добре системата отвътре. Казано иначе - не е "парашутистка", скочила от една или друга политическа централа направо в министерския стол. Но повиквателното от премиера Бойко Борисов за министър я превръща в политическа фигура. Тя вече е част от политическия управленски екип на премиера, затова професорката по ендокринология трябва спешно да направи няколко неща.

Здравеопазване за всички?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Здравеопазване за всички?

Как се свалят кавички

А те са следните: да спре да се хвали, че е представителка на лекарите, защото като министър трябва да мисли основно за пациентите; да свикне с мисълта, че вече е публична личност и като такава ще трябва да се развива в посока към по-голяма диалогичност; да спре да изнася лекции по медицина и да рецитира детски песнички на журналистите, когато я питат за идеите й за реформиране на здравеопазването; да заключи в най-дълбокото чекмедже всичките си международни награди, грамоти и "над 300 публикации с над 250 цитирания" дотогава, докато един ден не се върне отново към научната си дейност; и да смени рефрена "който пие всяка сутрин 8 литра мляко, той дете ще стане яко" например с песничка от рода на "да запушим пробойната, че да тръгне реформата".

Апропо - реформата. Същата тази, от която професор Борисова се срамувала и затова я слагала винаги в кавички. Ако обаче иска да свали тези кавички, занапред новата министърка все по-рядко трябва да използва общи фрази като "с мисъл за болния", "да си изчистим къщичката", "да си подредим двора" и т.н., и уверено да започне да отговаря на актуалните въпроси като: каква политика ще води по отношение на болничната реформа; как ще бъде преодоляно забавянето в плащанията към лечебните заведения; какво е решението на ребуса с ваксините; има ли визия за необходимото преструктуриране на доболничната помощ и здравната каса; ще се наложи ли актуализация на бюджета за здравеопазване?

Бъдещето ще покаже...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бъдещето ще покаже...

Реформа или "риформа"?

Колко труден сектор е здравеопазването и какви апетити има там личи и от това, че и двете повдигнати обвинения срещу представители на управляващите са в сферата на здравеопазването. Това налага въпроса дали проблемите се дължат на личностите или на самата система, и дали в нея няма фабрични дефекти, които правят реформата "мисия невъзможна".

Управляващите би следвало да знаят отговора на този въпрос. Досега обаче не са казали нищо. И ако продължат само да кадруват без ясна визия и идеи как да се реформира системата, това няма да я извади от сегашната й парализа.

Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Александър Андреев

дв / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар