четвъртък, 22 април 2010 г.

Как НЗОК осиротя !


Как НЗОК осиротя !

Кой кого пречупи?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кой кого пречупи?

Фармацевтичен концерн сваля шефката на НЗОК, Йордан Лечков вече не е кмет, поляците печелят тройно повече от българите, български медик е подсъдим в Германия - това са някои от българските теми в чуждите медии днес.

Специализираното издание за фармацевтика Аптека Адхок информира за повдигнатите обвинения за злоупотреби срещу директорката на НЗОК Жени Начева и подадената от нея оставка. Изразено е съмнение, че лобистки сили вероятно са били засегнати от намерението й да овладее разходите за лекарства по най-скъпите терапии. Изданието посвещава и няколко реда на новата министърка на здравеопазването Анна-Мария Борисова, добавяйки, че е била похвалена от премиера Борисов заради твърдия й характер и неподатливостта й спрямо корупцията. Интернет-изданието Грийнпийс Магазин от Хамбург също информира за кадровите промени в здравното министерство и пише, че на обвиненията на опозицията за липса на концепция в реформата Борисова отговорила с апела да я оставят да работи.

на съд заради смъртта на
две пациентки в Германия" width="194" border="0" height="143">Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Български анестезиолог е
на съд заради смъртта на
две пациентки в Германия

Няколко издания разказват историята на един подсъдим български анестезиолог в Германия, по чиято вина са загинали две пациентки. На 63-годишния българин е отнета правоспособността, а пред съда в Дюселдорф той ще трябва да отговаря за неадекватните си и непрофесионални действия, довели до смъртта на двете жени. По темата пишат Райнланд Пфалц онлайн, порталът Дер Вестен и други медии, които отбелязват, че случаят събудил голям обществен отзвук, а разярени близки на едната жертва демонстрирали пред лекарския кабинет в Дюселдорф.

Отстраняването на български кмет от длъжност, даже да е по обвинение в злоупотреби, едва ли би предизвикало интереса на германските медии, ако не ставаше дума за Йордан Лечков, добре познат от миналото като професионален играч в Хамбургер Шпортферайн, а после и като човека, вкарал победния гол на българите срещу Германия на Световното първенство в САЩ. Зюдвестпресе, Мюнстерлендише Фолксцайтунг и още редица други медии поместват кратки съобщения по темата.

Всяка четвърта жертва на принудителната проституция е малолетна, съобщава в заглавие вестник Билд, който се занимава с темата по повод скандала около футболната звезда на баварците Франк Рибери. Изданието помества интервю с журналистката и правозащитничка Инге Бел, която преди две години беше отличена с приза "Жена на Европа" за заслугите си в борбата срещу търговията със секс-робини от Източна Европа. В интервюто тя разказва за съдбата на едно българско момиче, което на 13-годишна възраст е било примамено от приятеля си с обещания за работа в Германия. Той я препродал после на различни места в Европа като проститутка. Междувременно момичето е на 23 години и вече е извън мафиотските среди.

В Полша и Чехия заплатата е 820 евро, а в България - 310Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Полша и Чехия заплатата е 820 евро, а в България - 310

Няколко бизнес-теми, свързани с България, също привличат вниманието на чуждестранните медии днес. Австрийският Ди Пресе твърди, че западните концерни напират към България, защото страната, която преди била значително по-изостанала от другите източноевропейски държави, междувременно предлагала по-добри преспективи за печалба. Изданието ползва и информация на агенция Блумбърг, в която се казва, че въпросните шансове, не на последно място, са свързани с по-ниските заплати в България. В същото време, коментира Ди Пресе, тъкмо този факт разкрива икономическата слабост на България. Докато в Полша и Чехия средната заплата е над 820 евро, в България тя е едва 310 евро.

Агенция Франс прес анализира оценките на МВФ за съживяването на световната икономика и пише в тази връзка, че особено в източноевропейските страни с висок бюджетен и външнотърговски дефицит като България този процес ще е особено бавен. Сайтът с правни информации Лексис Нексис предлага анализ на консултантската фирма за недвижими имоти СиБи Ричард Елис. От него става ясно, че докато наемите за индустриални и логистични центрове в Европа остават стабилно високи, в България се регистрират най-големите спадове.дв

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар