понеделник, 12 април 2010 г.

Университетските болници търсят сто милиона лева, за да платят на фирми-доставчици на медицинска апаратура и консумативи !


Университетските болници търсят сто милиона лева !

Автор: Цветелина Стоянова - БНР

Университетските болници търсят сто милиона лева, за да платят на фирми-доставчици на медицинска апаратура и консумативи. Това стана ясно след среща на Асоциацията на фирмите с премиера Бойко Борисов. Пред тях Борисов е поел ангажимент да бъде изготвен погасителен план, който да бъде съгласуван с финансовия министър Симеон Дянков. Министър Дянков също присъства на срещата.

Финансовият министър Симеон Дянков ще получи до края на деня точната справка от фирмите-доставчици на медицинска апаратура и консумативи за натрупаните дългове и ще мисли откъде да намери 100-те млн. лв., съобщи след срещата председателят на здравната парламентарна комисия Лъчезар Иванов.

Задълженията не са само от първите три месеца. Има задължения и задлъжнялост още от 2008 година и затова, като видят спрямо фактурите, спрямо кога са проведени конкурсите, да се види дали тези пари най-напред са били включени в бюджета, дали тези пари са били предвидени като пари за закупуване на медицинска апаратура. При едно такова стиковане на действията, от една страна, на фирмите, от друга страна, на държавата като принципал на държавните болници, да може да се направи един задълбочен анализ.

От асоциацията на фирмите засега дават кредит на доверие на премиера, каза Силвия Петрова, председател на асоциацията.

Засега му даваме 100% кредит на доверие, докато видим какво ще се случи. Той ни е обещал, че много скоро ще се случи.

На срещата присъства и проф. Анна-Мария Борисова, номинирана за нов здравен министър, но тя отказа коментар.

Ще коментирам, след като стана легитимен министър. В момента не съм.

Лъчезар Иванов каза, че засега предложението за нов здравен министър не е внесено в парламента, но се противопостави категорично срещу критиките срещу проф. Борисова, идващи от медицинските среди.

И мисля, че не бива по стар български обичай още един човек, преди да е започнал да работи, да бъде охулван и оплют. бнр

The sensuble road

0 коментара:

Публикуване на коментар