неделя, 18 април 2010 г.

В Германия наемането на фитнес-инструктор се превръща в хит !


Мания за перфектно тяло или стратегия срещу стреса !

Ренесанс на  принципа - здрав дух в здраво тяло
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ренесанс на принципа - здрав дух в здраво тяло

В миналото услугите му се смятаха за лукс, достъпен само за богатите. Става дума за личния треньор. От няколко години в Германия наемането на фитнес-инструктор се превръща в хит, който все повече могат да си позволят.

Бернд лежи по гръб върху една гимнастическа топка и прави коремни преси. Той тежи 110 килограма и се смята за прекалено пълен. От август миналата година ползва услугите на Мадлин - тя е неговата лична треньорка: "Когато след определен брой упражнения спра и не мога повече, треньорката настоява, че трябва да продължа. И, разбира се, има право."

Бернд вече е успял да свали осем килограма благодарение на тренировките. Той е на 45 години, занимава се с дипломатическа работа и прекарва много време в седнало положение. Някои от колегите и приятелите му мислят, че в служебен план нещата му вървят много добре, щом може да си позволи да си наеме лична треньорка - таксата е 240 евро месечно.

Не всеки  може да се мотивира да тренира самBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не всеки може да се мотивира да тренира сам

Необходим лукс

"Позволявам си този лукс, но за мен заниманията са важни и ценни - като се има предвид какви невероятни суми съм харчил, за да се сдобия с това тегло. Като знам, че имам час с треньора, идвам навреме и се отнасям сериозно към неговите изисквания, много по-сериозно, отколкото ако съм без надзор във фитнес-студиото", казва Бернд.

Мадлин Фелзнер е завършила спортна академия, притежава и различни допълнителни квалификации. Тя потвърждава, че в градовете интересът към заниманията с личен треньор изживява истински бум. Тенденцията никак не я учудва:

"Днешното общество функционира под постоянен натиск - стрес в работата, понякога по 24 часа. Всичко това вече е съвсем нормално. Липсва солидарността, не само в служебен, но и в личен план. Хората просто имат нужда от някого до себе си, който изцяло да се концентрира върху нещата, които са важни за тях."

Именно това е, което си желаят голяма част от клиентите на Мадлин - да се отърсят от стреса и да влязат отново във форма. Но вместо да тръгнат да тичат сами в парка, предпочитат Мадлин да им казва какво трябва да правят: "Всеки човек има индивидуални потребности и изисквания, респективно има нужда от лично определени цели от някого, който да го води към тяхното изпълнение, ако не е в състояние да се справи сам."

Всъщност всеки би могъл да се нарече личен треньор - определени условия за получаването на такава квалификация няма, а 60 минути с личния треньор струват между 50 и 120 евро. В Германия има и съюз на личните треньори, в който членуват 400 души.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Фитнес-инструкторът" вече не е лукс, достъпен само за звезди като Мадона

Една от тях е фитнес-инструкторката Изабела Гшванднер: "За клиентите си всъщност едновременно треньор, мотиватор, психолог и съветник по въпросите на храненето."

Здравето - по-важно от фигурата

Повечето от клиентите на Изабел изискват целостен менижмънт на здравословното им състояние и физическата им форма. Здравото тяло се е превърнало междувременно в известен лукс. Тези, които могат да си позволят личните спортни консултации, са по правило над 30-годишна възраст, самостоятелни предприемачи или заемат водещи позиции, разказва Изабел: "При това здравният аспект все още де поставя на преден план, стремежът да изглеждаш като фотомодел не е толкова важен."

С други думи хората поддържат тялото си здраво, за да могат да се справят с предизвикателствата на модерното общество. Фитнес-инструкторките са убедени, че с времето личният тренинг ще се персонализира още повече, а и ще стане по-достъпен за джоба, подобно на всичко, което с времето придобива по-масов характер.

Автор: М. Шаум/Б. Михайлова Редактор: Б. Григорова

Радио "Дойче веле" / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар