петък, 9 април 2010 г.

Фелдшерите за първи път решиха да протестират !


Фелдшерите също готвят протест !

Фелдшерите за първи път решиха да протестират. Причината – професията им не е легитимирана. Затова фелдшерите ще настояват за промени в закона за здравето, където ясно да се запише какво точно вършат те. Професията е минала в нелегалност от 1998-ма година насам, когато е прекратено обучението на нови специалисти.

Професията на фелдшерите още не е легитимирана, въпреки че работят в спешните центрове, с общопрактикуващите лекари, във ведомственото здравеопазване и училищата. Затова медиците предупредиха, че от понеделник започват символични протести почти в цялата страна. Уточниха, че няма да спират работа, но ще закачат на реверите си лентички с надпис “Аз протестирам” и “Тук работят фелдшери”. Ще започнат и подписка в своя подкрепа.

Александър Александров, председател на Сдружението на фелдшерите: "Нашият труд се ползва там, където липсват медицински кадри - независимо лекари или медицински сестри. Фелдшерите винаги са на разположение и винаги спасяват положението на здравната система в България."

Как всъщност се върши работа, която не е определена в закона? Александров обясни – фелдшерите първо се обучават в медицински институти, като дипломата казва какви са компетенциите им. След това здравното министерство ги взима на работа, без да пише в закона какво точно правят фелдшерите.

Хасан Халил, фелдшер: "Всеки, счупил ръка, първо намира фелдшера в района, където се намира, след което му се оказва първа помощ и отива в болницата. Още рани и леки простудни заболявания. Ако нещо е по-сериозно, фелдшерът се консултира с лекаря."

Фелдшерите са изпратили и открито писмо до премиера Бойко Борисов с въпросите си. Категорични са, че ако символичните протести не свършат работа, ще започнат ефективни стачни действия.
Автор: Венцислава Узунова/бнт

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар